Továbbra is a bizonytalanság a nemzetközi turizmus legnagyobb ellensége világszerte, még inkább így van ez a szervezett, csoportos utaztatás területén. 

Míg az egyéni turisták egyre bátrabban kelnek, illetve keltek útra tavaly, a többszörös garanciákkal körülbástyázott céges és szabadidős csoportos utaztatás beindulásához a hosszú távú garanciák hiányoznak leginkább. A Magyar Beutaztatók Szövetségének (Mabeusz) elnöke, Lázár Judit a VG-nek elmondta, a tavalyi nyár viszonylag jól elindult a szabadidős csoportokkal, a szállodahajókat kimondottan jól meg tudták tölteni az Európán belüli, elsősorban német és osztrák vendégekkel, akiknek köszönhetően 80 százalékos telítettséggel fordultak meg Budapesten is. Az amerikaiak csak augusztustól tudtak jönni, emiatt összességében kisebb telítettséggel. Míg a labdarúgó-Eb és a Forma–1 segítettek a beutaztatásban érdekelt vállalkozásoknak, az üzleti turisták továbbra sem jöttek, ezáltal a MICE-turizmus század részére törpült, alig voltak céges rendezvények, leginkább belföldiek azok is.  

Lassan, de fokozatosan mégis megindult a növekedés a csoportos beutaztatásban, ami november végéig elég szépen kezdett alakulni, majd ismét jött a láncreakció, sorra kezdtek zárni a környező országok. 

Mint Lázár Judit rámutatott, Magyarország ezúttal nyitva maradt, de ettől a bezárkózó országokból sorra érkeztek a lemondások, és ami még rosszabb jel, hogy leálltak az ajánlatkérések is, ráadásul a nemzetközi üzleti rendezvények, a konferenciák és csapatépítő találkozók időpontját tovább pakolgatták a cégek. Amit korábban 2022-re halasztottak, most 2023-ra, sőt a még óvatosabbak már 2024-re teszik át, vagy csak lebegtetik, időpont és lemondás nélkül, egyelőre. 

Fotó: FOLDI D. ATTILA

Ami változatlan, az, hogy határtalan rugalmasságot kérnek a partnerek, erre pedig ahhoz, hogy egyáltalán tervezni merjen bárki, most alapvetően szükség van. 

A Mabeusz elnöke szerint idővel vissza fog épülni a korábbi forgalom, mert a személyes találkozókat igénylik a vállalatvezetők, miközben egyelőre az online és a hibrid rendezvények vették át azok helyét. A beutaztatók rendkívüli energiával, megfogyatkozott létszámmal annyit értek el tavaly, hogy ugyanannyi, illetve több munkával a pandémia előtti forgalom 10 százalékát tudták hozni a szabadidős csoportos utakból és pár százalékot az üzleti, azaz MICE turizmusból – jellemezte a helyzetet a szakember.

Az idei üzleti tervek mindenekelőtt az európai utazókra épülnek, az ázsiai turistákkal továbbra sem számolnak, nem számolhatnak még. 

Indiából van érdeklődés, ami reményt keltő, miként a szingapúri és maláj küldőpiac is képbe került, mert ők már korlátozottan, de utazhatnak Európába, bár egyelőre csak Németországba. Mindenhol van igény, látszik, hogy a csoportok indulnának, amint biztonságos és tervezhető lesz, de épp ez a gond, hogy nehéz úgy nekiindulni egy körútra, hogy a gyorsan változó utazási szabályok bármikor, bármit felülírhatnak – összegzi Lázár Judit.

A Mabeusz már indítványozta a döntéshozó szerveknél, hogy az uniós mellett az összes NATO-tagország, így az amerikai és kanadai utazók védettségi igazolványát is elfogadhassák a zárt térben meghirdetett rendezvényekre. Ez most alapvető probléma, mert hiába jön ide üzleti utas, nem látogathatja a rendezvényeket. 

A turizmus talpra állásához a korábbi vendégfogadói infrastruktúra visszaépülése is fontos 

– jelezte a szakmai szövetség elnöke, akinek tapasztalatai szerint komoly hiány keletkezett a bezárt és újranyitni képtelen éttermek miatt például a folklórt kínáló, a csoportokat fogadni képes vendéglátóhelyekből, amelyek 80 százaléka eltűnt a kínálatból. 

Újra kell építeni a személyes kapcsolatokat is, hatalmas a vendéglátóhelyeken és a szállodákban a fluktuáció, új emberekkel, új módszerekkel kellene ugyanazt a rendszert kiépíteni most.

Munkaerőhiánnyal küzdenek a beutaztató irodák is, a nehézségeket mindenki érzi és átéli. Bizakodásra a karácsonyi, szilveszteri külföldi vendégáradat okot ad, amiből látszik, hogy Budapestre változatlanul nagy számban kíváncsiak a külföldiek, akik egyénileg egyre többen térnek vissza már, ha utazhatnak.

A bizonytalanságok dacára jobb lehet az idei év, mint a 2021-es volt 

– véli Lázár Judit. Nem titkolja, hogy a bizonytalanság az árazásban is megmutatkozik, egyelőre nem tudni, mennyivel lesznek drágábbak az éttermi csoportos étkeztetések és a szállodai kínálat.