Megjelent a hétfőn késő este közzétett Magyar Közlönyben a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal elnökének rendelete a villamosenergia-rendszerhasználati díjak, csatlakozási díjak és különdíjak alkalmazási szabályairól, és a 10/2016 (XI. 14) MEKH rendelet módosításáról.

Electric,Power,Box,Meter,For,Home,Use
Electric power box meter for home use
áram, energia
Megjelent a rendelet: csökkentették a rendszerhasználati díjakat.
Fotó: Shutterstock

A MEKH vezetőjének rendelete szerint változnak a villamos energia előállítására képes erőmű – kivéve a háztartási méretű kiserőművet –, a nagyfeszültségű hálózatra csatlakozást igénylő felhasználó és az önállóan létesített villamosenergia-tároló által fizetendő csatlakozási díj alkalmazásának szabályai.

Ennek alapján:

  • Ha a csatlakozási pont az átviteli hálózaton kerül kijelölésre, akkor a költségbecslés részét képezi az átviteli hálózaton megvalósuló közvetett csatlakozási beruházás teljes összegének teljesítményarányos része, valamint a csatlakozással érintett átviteli táppontból ellátott elosztói tápponti körzetben megvalósuló közvetett csatlakozási beruházás teljes összegének teljesítményarányos része, az új szabály szerint elosztva a beruházással érintett elosztói tápponti körzetek számával.
  • Ha a csatlakozási pont az átviteli hálózaton kerül kijelölésre, akkor a kijelölt csatlakozási pont szerinti elosztói tápponti körzettel szomszédos elosztói tápponti körzetben megvalósuló közvetett csatlakozási beruházás teljes összegéből

a teljesítményarányos rész 5 százaléka, a korábbi 70 százalék helyett.

A rendelet, és így a módosítások is a kihirdetést követő napon lépnek hatályba, vagyis a mai nappal, május 9-én, kedden.