A jövő Magyarországát az ilyen helyeken rajzolják meg. A tehetséges fiatalok írják hazánk jövőjét

– fogalmazott Orbán Viktor a XVII. Szakma Sztár Fesztiválon tartott nyitóbeszédében. A miniszterelnök elmondta, az elmúlt 15 évben felépítették a munkaalapú társadalmat.

Orbán Viktor miniszterelnök / Fotó: AFP

A Magyar Nemzet szemléje szerint a kormányfő azt mondta, egyre nehezebb eldönteni, hogy a fiatalok milyen szakma mellett tegyék le a voksukat. „Meggyőződésem, hogy aki szakmát választ, az jó lóra tesz. Aki olyan szakmát választ, ami kiállja az idő próbáját”– fogalmazott. Kiemelte, hogy a kiszámíthatatlan világban az a kormány feladata, hogy segítse a fiatalokat az önálló élet megkezdésében.

Hisszük, hogy ami korszerű, az időtálló is. Ami időtálló, az a jövőben is megállja a helyét. Versenyképes marad egy változó világban is

– mondta. Orbán Viktor hozzátette, hogy közelebb hozták az egyetemi világot és a szakképzést, a kormány összekapcsolta a katedrák emelkedettségét a gyakorlati tudással. A szakképzésben eltöltött utolsó év kreditként beszámítható az egyetemi tanulmányok során. „Aki a legjobban teljesít, azt kapásból felveszik a felsőoktatási intézményekbe. Behoztuk a legfejlettebb technológiát. A legmodernebb felszereléseket és eszközöket adjuk a kezetekbe” – tette hozzá.

Mint mondta, „nekünk azt tanították, hogy ha csinálunk valamit, azt csináljuk világszínvonalon”. Ezt a munkamorált kell továbbadni a miniszterelnök szerint.

A magyar kormány nevében négy dolgot garantált a miniszterelnök a jelenlevőknek. 

  • Magyarországon mindenkinek lesz szakmája, és a technikum kapui mindenki előtt nyitva állnak,
  • akinek van szakmája, annak lesz munkája is,
  • aki dolgozik, annak lesz tisztességes fizetése is,
  • aki a szakma mellé családot is vállal, számíthat a kormány családtámogatására is.