Cégvilág

Súlyos vádak a Temuval szemben: manipulálja a fogyasztókat a kínai óriás

Bepanaszolták a Temut az Európai Uniónál csütörtökön, mert a vállalat megsérthette az online kereskedelemre vonatkozó szabályokat. A panasz szerint a Temu manipulálja a felhasználókat, hogy minél többet költsenek, valamint nem látható át, hogy mi alapján ajánl nekik termékeket.

Az digitális szolgáltatásokról szóló rendelete értelmében az online piacterek és viszonteladók kötelesek fellépni az illegális és káros tartalmak, valamint a platformjaikon található hamisított termékek ellen. A BEUC fogyasztóvédelmi ernyőszervezet azonban úgy látja, hogy a Temu ennek nem tesz eleget.

January,12,,2024,,Brazil.,In,This,Photo,Illustration,,The,Temu
Bepanaszolták a Temut az Európai Uniónál csütörtökön, mert a vállalat megsérthette az online kereskedésre vonatkozó szabályokat.
Bepanaszolták a Temut az Európai Uniónál csütörtökön, mert a vállalat megsérthette az online kereskedésre vonatkozó szabályokat / Fotó: Shutterstock

A fogyasztóvédők bejelentették, hogy emiatt panaszt nyújtottak be az Európai Bizottságnál, az EU végrehajtó szervénél. A szervezet 17 tagja, köztük Franciaország, Olaszország és Hollandia külön is panaszt tett az illetékes nemzeti hatóságoknál – tudta meg a Reuters.

A BEUC szerint az online értékesítési platform gyakran nem adott meg alapvető információkat a fogyasztóknak a platformján található eladókról és arról, hogy a termékeik megfelelnek-e az EU termékbiztonsági követelményeinek.

A beadvány szerint a Temu manipulálja a felhasználókat, hogy minél többet költsenek, valamint nem látható át, hogy mi alapján ajánl nekik termékeket.

„A piactereken értékesített, online vagy offline termékeknek, legyenek azok európai, amerikai vagy kínai termékek, biztonságosnak kell lenniük, és meg kell felelniük az európai jogszabályoknak, ha azokat európai fogyasztóknak értékesítik” – magyarázta Monique Goyens, a BEUC főigazgatója.

Így ver át minket a Temu

A felhasználók gyengeségeit igyekszenek kihasználni a Temu és társai.

A Temu válaszul kiadott közleményében úgy fogalmazott, hogy a szolgáltatásait a helyi gyakorlatokhoz és preferenciákhoz igazítja, emellett elkötelezett amellett, hogy teljes mértékben megfeleljen a szabályozásoknak.

A BEUC panaszát nagyon komolyan vesszük és alaposan megvizsgáljuk

– írták, hozzátéve, remélik, hogy folytatják a párbeszédet az érdekeltekkel a Temu szolgáltatásainak javítása érdekében.

A Temu alig több mint egy éve lépett be az EU piacára, de a márciusi adatok alapján már havi 75 millió uniós felhasználóval rendelkezik.

Temu: csak eljátszotta a kínai áruház, hogy visszafogja magát – megint elárasztotta Magyarországot

Hiába szállt rá a versenyfelügyelet és tűnt úgy, hogy sikerült jobb belátásra bírni, a Temu mégsem változtatott az agresszív üzletpolitikáján. A kínai webáruház április elejétől megint lerohanta hirdetésekkel a közösségi médiát.

 

Temu európai unió Európai Bizoittság fogyasztóvédelem online kereskedő
Kapcsolódó cikkek