Dupla akkora flottával és külvárosi lefedettséggel érkezik két év múlva az új Mol Bubi. Kedden egy minden második budapesti lakos számára elérhető, új közbringarendszer érkezését jelentette be 2026-ra a főváros és a Budapesti Közlekedési Központ. A BKK közleménye szerint a Bubi 3.0. rendszerében megduplázódik a jelenlegi flotta, és nem csupán hagyományos, hanem elektromos rásegítésű kerékpárok is bérelhetők lesznek a tervek szerint.

_20230802 BudapestTuristák  MOL BubiFotó: Vémi Zoltán  VZ Világgazdaság  VG
Mol Bubi
2026-tól elektromos kerékpárokkal bővül a Mol Bubi / Fotó: Vémi Zoltán / Világgazdaság

A megújítás után az új eszközpark és állomások a jelenlegi szolgáltatási terület határán túli városrészekben – például az Örs vezér tere, Kőbánya-Kispest vagy Újpest-Városkapu környékén – élőknek is lehetőséget nyújtanak a megosztott kerékpárhasználatra. A közlekedési vállalat tervei szerint a Bubi 3.0-val minden korábbinál szélesebb felhasználói réteg számára válik elérhetővé a megosztott bringázás lehetősége.

A bejelentés apropóját az adta, hogy kedden avatott új gyűjtőállomást a Kopaszi-gáton, a BudaPart városnegyedben a BKK. Az eseményen részt vett Karácsony Gergely főpolgármester és Walter Katalin BKK-vezérigazgató is. A városvezető kiemelte,

fontos szempont, hogy a Bubi többféle igényre választ tudjon adni, és ezért a tervek szerint a flottából ezer kerékpár elektromos rásegítésű lesz.

Walter Katalin elmondta, hogy a Bubi 2.0 2021 tavaszi indulása óta mostanra már átlépték a 8 milliós bérlési számot.

A Mol Bubi használatára is kiterjesztené a BKK-bérletet Vitézy Dávid

Újabb programmal bővítette a főpolgármesteri kampányát Vitézy Dávid. A jelölt a fővárosi kerékpáros közlekedést fejlesztené, méghozzá a BKK-bérletekkel. A terv szerint a BKK-bérletekkel használhatók lennének a Bubi kerékpárok is. Emellett Mol Bubi-állomásokat létesítenének a főváros külső kerületeiben is.

Hozzátette, hogy a Mol Bubi már kezdetben is nagyon jó céllal jött létre, de szerinte nem igazán vette figyelembe az ügyféligényeket, emiatt nem volt annyira sikeres. Úgy véli, hogy mivel a Bubi 2.0 kialakításánál meghallgatták az ügyfeleiket, és figyelembe vették a digitális fejlődést is, nőtt a rendszer népszerűsége. Emlékeztetett, hogy a jelenlegi szerződés 2025 decemberében lejár, és a szolgáltatás folytonossága érdekében a közbeszerzést szeptemberben ki kell írni. Ehhez kapcsolódóan a BKK hamarosan piaci konzultációt indít, hogy a város igényeihez leginkább illeszkedő szolgáltatást választhassa ki az ősszel induló közbeszerzésen, továbbá kérdőívvel vizsgálja az felhasználók elégedettségét.