Már 12 éve hogy a Disney megvásárolta a Lucasfilmet a Star Wars megalkotójától, George Lucastól, ám az azóta készült filmek és sorozatok nem termeltek annyi tiszta bevételt, ami visszaforgatta volna az akvizíció költségeit. Természetesen a Star Wars-tematikájú termékek hatalmas bevételt hoznak a cégnek, a filmek és a sorozatok magas költségvetése azonban jócskán leterheli a számláját.

March 21, 2024, New York, New York, United States: Hayden Christensen visits Empire State Building in New York on March 21, 2024 for lighting ceremony to celebrate STAR WARS-Themed takeover with Disney, LEGO, Hasbro and Amazon. March To The 4th Empire State Building Lighting Ceremony With A Star Wars-Themed Takeover
Star Wars-hullámvölgy – a Disney-nek még mindig nem kifizetődők a filmek / Fotó: Northfoto

 

A Star Wars hullámvölgye

Pénzügyi kimutatások bizonyítják, hogy

a Disney Star Wars-filmjeiből származó bevételek 2,8 milliárd dollárral (ezermilliárd forint) vannak elmaradva a 2012-es négymilliárd dolláros (1,5 ezermilliárd forint) vételártól.

Tehát a cégnek 2012 óta öt mozifilmmel, három élő szereplős és több animációs sorozattal mindössze 1,2 milliárd dollárnyi (446 milliárd forint) tiszta bevételre sikerült szert tennie – írja a Forbes. A 2015-ben bemutatott Az ébredő erő, bár elképesztő mennyiségű bevételt, 2,1 milliárd dollárt (780 milliárd forint) hozott a Disney-nek, a folytatások már jóval gyengébben szerepeltek. Új lendületet csak a 2019-ben indult A mandalóri című sorozat hozott, melyet főleg Pedro Pascal főszereplésének és a közönségkedvenc Grogunak (akkor még csak Baby Yodának) köszönhetett. 

Mennyi is az annyi?

Egy több mint 800 oldalnyi vállalati beadvány elemzése feltárta, hogy a Disney öt Star Wars-filmjének forgatási költségei összesen elérték a 2,1 milliárd dollárt, ezek közül Az ébredő erő volt a legdrágább. Mivel az ekkora méretű blockbuster filmekből bejövő jövedelemnek általában csak a fele illeti a stúdiót, amiből még lejönnek a forgatási költségek, így kaphatjuk meg, hogy 

például Az ébredő erő 2,1 milliárd dolláros bevételéből végül 550-560 millió dollár haszna volt a Disney-nek.

Ez az összeg jóval kevesebb a további négy film esetében. Így lehetséges, hogy bár önmagában elképesztő számokat produkált az öt Star Wars-film, mégis, a Disney viszonylag kis bevételt tudott elkönyvelni magának. Ennek a bevételnek nem részei a különböző franchise-termékek, mint a gyerekjátékok, videójátékok, képregények, könyvek és a Galaxy’s Edge vidámpark, ahogy a DVD- és Blu Ray-eladások sem.

A Star Wars a Lucasfilm felhozatalának zászlóshajója, és mivel tervben vannak új filmek, ezért elképzelhető, hogy egyszer visszatermelik a felvásárlás költségét. Ám nemcsak a Star Wars-filmek tűnnek egyelőre veszteségesnek a cégnek, hanem a saját streamingszolgáltatása is: gondolhatnánk, hogy nincs megfelelőbb cég egy streamingplatform elindítására, mint a Disney, de ami hibát el lehetett követni, azt mind elkövették. A Disney sorozatos rossz döntései miatt a megkésve elindított streamingszolgáltatás, amilyen gyorsan fellendült, olyan hamar húzta a mélybe az egész céget.