Az amerikai kormány 6,4 milliárd dollárnyi (2,2 ezermilliárd forint) támogatással segíti a Samsungot, hogy kiterjessze csipgyártását Texas középső részére. Az állam célja, hogy fellendítse az amerikai csipgyártást, ezért a 2022-ben kezdődött „csip és tudomány” törvény részeként támogatják két csipgyártó létesítmény, egy kutatóközpont és egy csomagolóüzem megépítését a texasi Taylorban.

Samsung Electronics Gumi Factory Ahead of Preliminary Earnings Announcement
Samsung-gyár épül Texasban, több milliárd dolláros állami támogatást kapott a cég (Fotó: GettyImages)

A támogatás lehetővé teszi a Samsungnak az austini félvezetőgyártó létesítmény bővítését is, miközben növeli a repülőgépekhez, honvédelemhez és autókhoz szükséges csipgyártást – idézte a Reuters Gina Raimondot, a kereskedelmi minisztérium titkára. 

Ezek a beruházások lehetővé teszik az Egyesült Államok számára, hogy ismét a világ élére álljon, nem csak a félvezetők tervezésében, hanem a gyártás, a fejlett csomagolás, valamint a kutatás és fejlesztés terén is

– mondta Raimondo. Ezzel a beruházással az Egyesült Államok csökkentené szeretné függését Kínától és Tajvantól. A Félvezetőipari Szövetség (SIA) adatai szerint az Egyesült Államok részesedése a globális félvezetőgyártási kapacitásból az 1990-es 37 százalékról 2020-ra 12 százalékra esett vissza. 

A Samsung beruházása az egyik legnagyobb külföldi közvetlen befektetés az Egyesült Államok történetében. Más csipgyártók sem panaszkodhatnak: az Intel 8,5 milliárd támogatásra és 11 milliárdos kölcsönre jogosult, míg a TSMC 6 milliárd dollárt és 5 milliárd dollár kedvezményes kölcsönt kap. A következő hetekben pedig bejelenthetik a memóriacsipeket gyártó Micronnak szánt összeget is.