Legkorábban másfél-két év múlva várható fordulat a magyarországi lakáspiacon, amelyen még mindig csökken a befektetési célú vásárlók aránya  – derül ki az ingatlan.com friss elemzéséből. Utóbbi ismerteti a cég saját kutatását és a Reacty Digitallal közösen készített online reprezentatív felmérés eredményeit a befektetési vásárlók terveiről.

lakáspiac
Budapesten is jelentősen visszaesett a befektetési célú lakásvásárlások aránya / Fotó: Shutterstock

Befektetési céllal vásárolni a következő tizenkét hónapban lakóingatlan megvételét tervezők mindössze 10 százaléka szeretne, szemben a tavaly novemberi 18, illetve a 2021. szeptemberi 24 százalékos aránnyal. Az  ingatlan.com és a Reacty Digital közös kutatás márciusi eredményei szerint tehát jelentősen csökkent a befektetési céllal lakásvásárlók aránya. 

Ugyanezt állapította meg  az ingatlan.com közel 10 ezer látogatója körében végzett áprilisi felmérése is: minden tizedik lakásvásárló tervez befektetési célú ingatlanvásárlást a következő egy évben.

Nem meglepetés a befektetők eltűnése

A befektetők visszaszorulása nem meglepetés – értékelte a kutatások adatait Balogh László, az ingatlan.com vezető gazdasági szakértője.

Mint rámutatott, 2022 óta több mint 1000 milliárd forintnyi megtakarítás áramlott a kiugró hozamot nyújtó állampapírokba, ami a lakáspiaci forgalom alakulásán is látható:

  • 2022-ben 4100 milliárd forint,
  • 2023-ban  már csak 3000 milliárd forint értékben cseréltek gazdát a lakóingatlanok. 

Érezhető lökést adhat a keresletnek és az adásvételek számának, ha az állampapírokban lévő extra befektetéseknek csak egy része megjelenik később a lakáspiacon. 

A befektetők megjelenése a jelenlegi stagnáló árakat felfelé mozdíthatja el. 

Az ingatlan.com lakásárindexe szerint az utóbbi időszakban országosan mindössze 3-4 százalékos éves drágulás volt. Ugyanilyen mértékű éves áremelkedést mutatnak az MNB és a KSH legfrissebb lakásárindexei is.

Most érdemes lépni

A befektetési célú vásárlókra a következő egy évben még csak mérsékelten lehet számítani a viszonylag magas állampapírhozamok miatt, ezért

jó helyzetben vannak azok, akik most szeretnének lakóingatlant vásárolni.

A kínálat bőséges, a 2022-es szinthez képest 40, a tavalyihoz mérten pedig 10 százalékkal szélesebb a választék az ingatlan.com adatai szerint. 

A vásárlók alkupozíciója továbbra is magas, átlagosan 6-7 százalékos. 

Érdemes lépniük a költözést tervezőknek, mert a jelenlegi éves 3-4 százalékos lakásdrágulási ütem a befektetők visszatérésével akár 5-10 százalékra is emelkedhet, erre azonban csak 2025 tavasza után lehet számítani az ingatlan.com szakértőjének prognózisa szerint. 

Frissítették a hivatalos adatokat: ennyivel változtak tavaly a lakásárak

Negyedével kevesebb lakást adtak el 2023-ban, mint egy évvel korábban – közölte a KSH frissített negyedik negyedévi lakásárindexében –, a teljes lakáspiac árszintje pedig 5,8 százalékkal haladta meg az előző évit tavaly. A használt lakások éves szinten 5 százalékkal, az újak 11,5 százalékkal drágultak, mindkét érték elmaradt a korábbi évek gyorsabb ütemű áremelkedésétől. Az összevont lakáspiaci reálárindex 2023-ban 10 százalékkal alacsonyabb lett.