Egyre dinamikusabb a fogyasztás helyreállása – állapította meg a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) kedden közölt kiskereskedelmi adatai kapcsán, melyről részletesen ebben a cikkben írtunk.

Budapest, 2024. április 19.Nagy Márton nemzetgazdasági miniszter beszél a Magyar Posta Zrt. eredményeiről és 2024. évi céljairól tartott sajtótájékoztatón Nemzetgazdasági Minisztériumban 2024. április 19-én.MTI/Soós Lajos
Madarat lehet fogatni Nagy Mártonnal: túljutottunk a mélyponton / Fotó: Soós Lajos / MTI

Márciusban tehát 4,2 százalékkal nőtt a kiskereskedelmi forgalom volumene, a Nagy Márton vezette tárca pedig ennek kapcsán arra hívat fel a figyelmet, hogy már három egymást követő hónapban nőtt a fogyasztás. Arra is rámutatott, hogy februárról márciusra 2 százalékos bővülés állt be, ami

2022 márciusa óta a legmagasabb mértékű havi növekedést jelenti.

Márciusban csak az élelmiszer és élelmiszer jellegű vegyes üzletekben 807 milliárd forintot, azaz 66,6 milliárd forinttal költöttek többet a családok, mint tavaly márciusban. Ez a fogyasztás helyreállásának és az óvatossági motívum fokozatos oldódásának a jele – vonta le a következtetést az NGM. Hozzátették, hogy a kiskereskedelmi forgalom túljutott mélypontján és már a kilábalási szakaszban tart. 

Szerintük mindezt támogatta, hogy a kormány hatékony és eredményes intézkedéseivel 2024 márciusára 3,6 százalékra szorította vissza az mértékét, a reálbérek pedig szeptember óta jelentősen emelkednek. Ugyanakkor megjegyezték, hogy az élelmiszerárak csökkenése is érdemben segítette a kiskereskedelmi forgalom bővülését.

Arra is kitértek, hogy a 2024-ben ismét 5 százalék feletti mértékben növekedő reálbérek a belső kereslet helyreállásának és a fogyasztás bővülésének egyik fő hajtóerejét fogják jelenteni, így a kiskereskedelmi forgalomban megfigyelhető növekedési tendencia várhatóan a következő hónapokban is folytatódni fog. Tény: van tér a fogyasztás növelésére, hiszen a kereskedelmi forgalom most a 2021-ben látott szintre kapaszkodott vissza.

Boltok forgalma: erre várt mindenki – a magyarok fogták magukat és elkezdték költeni a pénzüket

Két rossz hónap után a március már tényleg meghozta az áttörést a magyar kiskereskedelemben. Úgy tűnik, beindult a fogyasztás, már csak az a kérdés, hogy tartós marad-e a boltok forgalmának növekedése.