Közélet

Jövőre szabadulhat Athén

A görög gazdaság növekedésnek indult, és 2018-ban kikerül a hitelezők felügyelete alól Alekszisz Ciprasz görög miniszterelnök szerint.

A görög gazdaság növekedésnek indult, és 2018-ban kikerül a hitelezők felügyelete alól – jelentette ki szombat este Szalonikiben Alekszisz Ciprasz görög miniszterelnök. A kormányfő leszögezte: 2001 óta nem bővült a jelenlegihez mérhető ütemben a foglalkoztatás, és nő a külföldi befektetők érdeklődése is.

Megjegyezte, hogy pénteken Athénba látogató francia elnököt, Emmanuel Macront kísérő egyik üzletember szerint az eurózónából való kilépés, a Grexit veszélye helyett ma Görögországot leginkább a Grinvestment kifejezéssel lehet leírni.

Biztos vagyok abban, hogy jövő ilyenkor a hitelezők felügyelete már véget ér

– hangoztatta Ciprasz.

Görögország gazdasága azt követően dőlt kis híján romba, hogy kiderült, az előző kormányok eltitkolták az államháztartás valós számait – emlékeztet az MTI. Görögország 2010 óta 260 milliárd euró értékben több mentőcsomagot is kapott a Nemzetközi Valutaalaptól, az Európai Uniótól és az eurózóna tagállamaitól, cserébe szigorú államháztartási reformot, sorozatos megszorításokat követeltek.

A válság következtében a gazdasági kibocsátás mintegy negyedével csökkent, és munkahelyek tízezrei szűntek meg. A jelenleg is több mint 20 százalékos.

Ciprasz radikális baloldali pártja azzal az ígérettel került hatalomra, hogy véget vet a megszorítások sorozatának, de ez oda vezetett, hogy az ország két évvel ezelőtt csődbe ment, és kis híján el kellett hagynia az euróövezetet, ezért Ciprasz kénytelen volt újabb mentőcsomag fejében folytatni a takarékossági intézkedések sorozatát.

Görögország Alekszisz Ciprasz válság
Kapcsolódó cikkek