Közélet

Izraeli tank ölte meg a Reuters újságíróját Libanonban

Egy izraeli harckocsi legénysége megölte a Reuters újságíróját és megsebesített hat riportert Libanonban október 13-án, amikor két lövedéket lőttek ki egymás után gyorsan Izraelből, miközben az újságírók határokon átérő becsapódásokról forgattak.

A két csapásban meghalt a Reuters vizuális újságírója, Issam Abdallah (37), és súlyosan megsebesült az AFP fotósa, Christina Assi (28), alig több mint egy kilométerre az izraeli határtól, a libanoni Alma al-Chaab falu közelében – derült ki a Reuters vizsgálatából.

A Reuters újságírója, Issam Abdallah 37 éves volt.
Fotó: AFP

A Reuters több mint 30 kormányzati és biztonsági tisztviselővel, katonai szakértővel, törvényszéki nyomozóval, ügyvéddel, orvossal és szemtanúval beszélt, hogy részletes beszámolót készítsen az esetről.

A hírügynökség több órányi videófelvételt vizsgált át a környék nyolc médiájából akkoriban, és több száz fotót is átnézett a támadás előtti és utáni időszakról, köztük nagy felbontású műholdfelvételeket.

Több tucat, terroristák által használt alagutat semmisített meg az izraeli hadsereg

Izrael a Gázai övezet számos pontján harcol a Hamász palesztin terrorszervezettel. Ezalatt föld alatti alagutak hálózatát, egy kiképzőközpontot és egy fegyverraktárat tártak fel.

A nyomozás részeként a Reuters bizonyítékokat is gyűjtött és szerzett a helyszínről, beleértve a földön lévő és egy céges autóba ágyazott repeszdarabokat, három kabátot és egy fényképezőgépet.

 

izraeli háború Reuters újságíró
Kapcsolódó cikkek