Közélet

Az izraeli háború 62. napja – Évtizedek óta nyugvó jogkörét élesztette fel az ENSZ-főtitkár a gázai vérengzés miatt

Az ENSZ főtitkára hivatalosan figyelmeztette a Biztonsági Tanácsot a Gázában zajló konfliktus veszélyeire. António Guterres szerint Gáza helyzete fenyegetést jelent a nemzetközi békére, ezért a BT-nek azonnal lépéseket kell tennie. A hivatalos figyelmeztetési jogkörével évtizedek óta nem élt egy ENSZ-főtitkár sem. Az izraeli külügyminiszter a figyelmeztetésre reagálva közölte, hogy Guterres támogatja a terrorizmust, illetve hogy a főtitkár az, aki veszélyt jelent a világ biztonságára.

Az ENSZ Alapokmányának 99. cikke által biztosított jogkörrel élve hivatalosan figyelmeztette a Biztonsági Tanácsot helyi idő szerint szerdán António Guterres ENSZ-főtitkár, hogy a gázai konfliktus fenyegetést jelent a nemzetközi békére és biztonságra. A portugál politikus levelében azt írja, hogy az övezetben fennáll a humanitárius rendszer teljes összeomlásának veszélye, ami visszafordíthatatlan körülményekkel járhat a palesztinokra és a régió biztonságára nézve, ezért azonnali humanitárius tűzszünetre szólított fel.

UN-SECURITY COUNCIL-PALESTINIAN-ISRAELI CONFLICT-CHINA-HIGH LEVEL MEETING
Fotó: Xinhua via AFP

Stéphane Dujarric, a főtitkár szóvivője emlékeztetett, hogy az alapokmány 99. cikkében rögzített jogkörrel évtizedek óta nem élt ENSZ-főtitkár.

Az izraeli fegyveres erők folyamatos bombázása és a túléléshez szükséges menedék totális hiánya miatt arra lehet számítani, hogy a kilátástalan körülmények következtében teljes mértékben összeomlik a közrend a Gázai övezetben, ami még a korlátozott humanitárius segélyszállításokat is ellehetetleníti

– figyelmeztetett a főtitkár. A politikus szerint a helyzet járványok kialakulásához és a palesztinok tömeges megindulásához vezethet a szomszédos országok irányába.

Mindehhez Guterres hozzátette, hogy elégtelen mennyiségű segély jut csak be az övezetbe, és a világszervezet képtelen elérni azokat, akiknek szükségük van rá az övezet belsejében.

Eli Kohen izraeli külügyminiszter élesen bírálta a főtitkár üzenetét, és azzal vádolta a politikust, hogy a Hamász iszlamista terrorszervezetet támogatja.

Izrael és az Egyesült Államok azért nem támogatja a tűzszüneti kezdeményezéseket, mert megítélésük szerint a fegyvernyugvás egyedül a Hamásznak kedvezne. Kohen szerint az ENSZ-főtitkár jelent veszélyt a nemzetközi békére és biztonságra.

A főtitkár levelére reagálva az Egyesült Arab Emírségek rövid határozattervezetet terjesztett a BT elé, melyben a testület azonnali humanitárius tűzszünet kihirdetését követelné. Ennek elfogadásához a vétóval rendelkező öt állandó tag, az Egyesült Államok, Oroszország, Franciaország, az Egyesült Királyság és Kína támogatása mellett még négy ország igen szavazatára lenne szükség a BT-ben. 

Az Egyesült Államok nagykövete már tudatta, egyelőre nem látja indokoltnak, hogy a BT lépéseket tegyen. 

A testület pénteken vitatja meg a gázai helyzetet.

Izrael azt követően indított háborút a Hamász ellen a Gázai övezetben, hogy a terrorszervezet fegyveresei október 7-én meglepetésszerű támadást indítottak onnan a zsidó állam ellen, betörtek az ország déli részébe, mintegy 1200 embert megöltek, mintegy háromezret megsebesítettek és körülbelül 240-et elraboltak.

 

19:12

Izraeli tank ölte meg a Reuters újságíróját Libanonban

Egy izraeli harckocsi legénysége megölte a Reuters újságíróját és megsebesített hat riportert Libanonban október 13-án, amikor két lövedéket lőttek ki egymás után gyorsan Izraelből, miközben az újságírók határokon átérő becsapódásokról forgattak.

15:38

Gázában már nem létezik olyan, hogy biztonságos hely – állítja az ENSZ

Izrael bárhol és bármikor lecsaphat a Gázai övezetben, már sehol sincsenek biztonságban az emberek – állítja az UNRWA. Az ENSZ ügynöksége egészségügyi intézményeket és óvóhelyeket működtet Gázában, de az izraeli támadások miatt már alig tudják fenntartani a működésüket. Az elmúlt két hónapban az UNRWA több munkatársa is meghalt a légicsapásokban.

11:10

Több tucat, terroristák által használt alagutat semmisített meg az izraeli hadsereg

Izrael a Gázai övezet számos pontján harcol a Hamász palesztin terrorszervezettel. Ezalatt földalatti alagutak hálózatát, egy kiképző központot és egy fegyverraktárat tárták fel.

gáza Izrael António Guterres ENSZ Biztonsági Tanács
Kapcsolódó cikkek