A mezőhegyesi szupermén istállóváltása megtörtént – közölte Lázár János szerdán a közösségi oldalán.

Ajándék magyar csodaló Erdogan elnöknek: Főúr már a török kancák között hódít. Fotó: Benko Vivien Cher / Miniszterelnöki Sajtóiroda

Az építési és közlekedési miniszter egyben a mezőhegyesi ménesbírtok vagyonkezelő alapítványának kuratóriumát is vezeti, így lehet friss információja Főúrról. A Világgazdaság egyébként a hét elején kereste a mezőhegyesi ménesbírtokot, hogy a ló sorsa felől érdeklődjön. Válasz nem érkezett, de Lázár János bejegyzése mindenesetre új információkkal szolgál a témában. A rövid tájékoztatás szerint 

Főúr már a török kancák között hódít.

Ez pedig egyúttal megerősítette azt a hírt, hogy a ló törökországi leszállítása megtörtént.

Azt csak feltételezni lehet, de Lázár János szavaiból az is következik, hogy a nóniusz mén „apai” örömök elé néz és fedezőménként tartják a törökök. A fotók alapján úgy tűnik, hogy közúti szállításban biztosan volt része a nem mindennapi lónak, de hogy esetleg légiben is, az nem derült ki. (A kommentek közé Lázár János egy videót is feltöltött Főúr törökországi érkezéséről.)

Főúr történetéről a Világgazdaság is sokat írt. Ott kezdődött minden, hogy amikor Erdogan török elnök tavaly december közepén Budapesten jár, Orbán Viktor egy lovat, Főúrat ajándékozta neki. A török államfő sem érkezett üres kézzel: ő egy Togg török elektromos autót hozott. A magyar miniszterelnök viccelődött is azon, hogy mindössze egyetlen lóerőért cserébe 435-öt kapott. Szakérő becslések szerint egyébként Főúr értéke legalább 5-10 millió forint.

A kérdéses ló a Mezőhegyesi Ménesbirtok büszkesége. A nóniusz magyar fajta, őse egy Nonius nevű világospej anglo-normann mén, ami 1816-ban érkezet Mezőhegyesre. A nóniusz aranykora a kiegyezés utánra tehető, azonban a második világháborút követően nehézségekbe ütközött a fajta fenntartása. A reneszánsz a Nóniusz Lótenyésztő Országos Egyesület 1989-es megalakulásához kötődik.

Fogós kérdést tett fel Erdogan Orbán Viktornak, mikor meglátta az ajándék lovat: „Hogy visszük el Isztambulba?”

A magyar miniszterelnök egy nem mindennapi lovat ajándékozott a török elnöknek. A négyéves mén még nem repült el Törökországba, de hamarosan útra kel.