BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

A Mezőhegyesi Ménesbirtok büszkeségét kapta Erdogan

A nóniusz fajtát Mezőhegyesen tenyésztették ki, története több mint kétszáz évre nyúlik vissza.

Orbán Viktor miniszterelnök maga is elviccelődött azon közösségi oldalán, hogy mindössze egyetlen lóerőért cserébe 435-öt kapott Recep Tayyip Erdogan török elnöktől.

A török államfő ajándéka egy elektromos autó volt, amelyet a Togg nevű török vállalat készített, és amely hamarosan Magyarországon is kapható lesz. A magyar miniszterelnök pedig egy, a Főúr névre hallgató nóniusz mént ajándékozott Erdogannak. A kérdéses ló a Mezőhegyesi Ménesbirtok büszkesége, így nem csoda, hogy az ajándékozásról a korábban a ménesbirtokot vezető Lázár János építési és közlekedési miniszter is megemlékezett közösségi oldalán.

Fotó: Benkő Vivien Cher / Miniszterelnöki Sajtóiroda

A nóniusz magyar fajta, kialakulásáról és történetéről a Beol közölt egy összeállítást

a fajta ősének, egy Nonius nevű világospej anglo-normann ménnek 1816-os Mezőhegyesre érkezésétől napjainkig. 

Az írás kitér a fajta születésére és arra is, hogy hogyan kezelték a tenyésztés során fellépő problémákat, de szó esik benne a nóniusz kiegyezést követő aranykoráról és a második világháborút követő nehézségekről is.

A fajta reneszánsza a Nóniusz Lótenyésztő Országos Egyesület 1989-es megalakulásához kötődik.

 

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.