Közélet

Fél év alatt még majdnem százezer ember halhat meg Gázában, ha romlik a helyzet

A háború eszkalálódásának veszélyére figyelmeztetnek járványügyi szakértők.

Az amerikai Johns Hopkins Egyetem és a londoni trópusi betegségekkel foglalkozó intézet járványtani szakértői szerint a következő hat hónapban több mint 85 ezer ember halhat meg Gázában, ha eszkalálódik a háború Izrael és a Hamász között.

A man wearing a hazmat suit to keep warm, rides a donkey-pulled cart at a market in Rafah in the southern Gaza Strip on February 18, 2024, amid continuing battles between Israel and the militant group Hamas. (Photo by SAID KHATIB / AFP)
A szakértők három forgatókönyvet vizsgáltak.
Fotó: Said Khatib / AFP

A szakértők az ABC News tudósítása szerint három forgatókönyvet vizsgáltak: ha tűzszünet lesz, ha a háború a jelenlegi intenzitással folytatódik, illetve a eszkalálódik.

Az első forgatókönyv esetén több mint 11 ezer ember hal meg a következő hat hónapban a jelenlegi helyzetet alapul vevő becsléseik szerint, a második esetben pedig több mint 66 ezer.

A legrosszabb forgatókönyv megvalósulása, vagyis

a helyzet eszkalálódása esetén jelentésük szerint a halálos áldozatok száma meghaladhatja a 85 ezret

azon a 29 ezren felül, akiknek az elhunytáról eddig beszámolt a Hamász vezette gázai egészségügyi minisztérium október 7-e óta.

A man sits amid the debris of destroyed houses in the aftermath of Israeli bombardment in Rafah in the southern Gaza Strip on February 22, 2024, amid continuing battles between Israel and the Palestinian militant group Hamas. (Photo by MOHAMMED ABED / AFP)
Párizsban folytatódnak a tárgyalások a túszok szabadon engedéséről.
Fotó: Mohammed Abed / AFP

Bill Burns, a CIA igazgatója pénteken Európába indult, hogy részt vegyen a túszok kiszabadításáról folytatandó tárgyalások újabb fordulóján. Az amerikai hírportál izraeli forrásokból úgy értesült, hogy Washington egyre nagyobb nyomást gyakorol Benjamin Netanjahu kormányára, hogy a ramadán előtt megköthessék a megállapodást.

Két amerikai illetékes szerint értek el némi haladást az elmúlt napokban, és bár ők személy szerint nem tekintik határidőnek az ünnepet, azt elismerik, hogy az alatt nehéz lenne bármi tenni, mert a Hamász valószínűleg az ünnep kezdetén, március 11-én alighanem leállít minden tevékenységet.

Az izraeli 

háborús kormány csütörtökön egyezett bele, hogy küld képviselőt a Párizsban tartandó újabb tárgyalási fordulóra,

amelyen részt vesznek majd katari és egyiptomi tisztségviselők is. Izrael korábban közölte, hogy nagyszabású támadást indít Rafah ellen, ha a Hamász ramadánig nem engedi szabadon a túszokat.

 

Gázai-övezet Ramadán Hamász
Kapcsolódó cikkek