Közélet

Az izraeli háború 136. napja – Izrael márciusban nagyszabású támadást indít Rafah ellen

Tel-Aviv kilátásba helyezte az utolsó nem megszállt város megtámadását. Ha ramadánig nem engedi el a túszokat a Hamász, Izrael akcióba lendül.

Izrael a jövő hónapban megindítja a régóta tervezett nagyszabású offenzíváját Rafah ellen, ha a Hamász nem engedi szabadon a Gázában fogva tartott túszokat a ramadán kezdetéig, azaz március 10-ig – jelentette be Benny Gantz, az izraeli háborús kabinet tagja. A The Guardian cikke szerint a katonai vezető kiemelte, hogy ha a ramadánig nem érnek haza az izraeli túszok, akkor a harcok mindenhol folytatódni fognak.

PALESTINIAN-ISRAEL-CONFLICTEDITORS NOTE: Graphic content / People search for victims in the rubble of the Baraka family home in Deir al-Balah in the central Gaza Strip after it was hit in an Israeli air strike on February 18, 2024, amid ongoing battles between Israel and the Palestinian militant group Hamas in the besieged Palestinian territory. (Photo by AFP)
izraeli háború Izrael
Rafah eddig megúszta az offenzívát az izraeli háború kitörése óta.
Fotó: AFP

Gantz a The Times of Israel szerint pénteken hasonlóan nyilatkozott a lehetséges időzítéssel kapcsolatban, azonban az izraeli kormány korábban nem határozta meg a tervezett támadás határidejét a Rafah ellen, ahol az 1,7 millió kitelepített palesztin nagy része menedéket keresett.

A ramadán, a muszlimok szent hónapja március 10-én kezdődik.

Gantz kiemelte, hogy az offenzívát összehangoltan, az amerikaiakkal és az egyiptomiakkal egyeztetve hajtanák végre, megkönnyítve ezzel a térség kiürítését, hogy a lehető legkisebbre csökkentsék a civil áldozatok számát. Az azonban továbbra sem világos, hogy az ostromlott Gázai övezetben hová költözhetnek biztonságosan az emberek.

A civilekkel kapcsolatos félelmek miatt külföldi kormányok és segélyszervezetek többször felszólították Izraelt, hogy ne menjen be Rafahba, az utolsó nagyobb városba, amelyet az október 7. óta tartó izraeli háború során nem szálltak meg szárazföldi csapatok.

PALESTINIAN-ISRAEL-CONFLICTEDITORS NOTE: Graphic content / People search for victims in the rubble of the Baraka family home in Deir al-Balah in the central Gaza Strip after it was hit in an Israeli air strike on February 18, 2024, amid ongoing battles between Israel and the Palestinian militant group Hamas in the besieged Palestinian territory. (Photo by AFP)
Tel-Aviv kilátásba helyezte az utolsó nem megszállt város megtámadását.
Fotó: AFP

A növekvő nemzetközi nyomás ellenére – beleértve Joe Biden amerikai elnök közvetlen felhívását is – Benjamín Netanjáhú izraeli miniszterelnök nem vetette el ezt a lehetőséget, sőt, a hírek szerint továbbra is napirenden van.

A Hamász támadása már október előtt megindult Izrael ellen

A Hamász már október 7. előtt megindította az izraeliek elleni támadását, mégpedig a kibertérben. A terrorszervezethez köthető hekkerek támadást hajtottak végre az izraeli nép és annak kormánya ellen egyaránt.

 

19:44

Rekordszintű gazdasági visszaesést könyvelhet el Izrael a háború miatt

A palesztin–izraeli konfliktus eszkalációja után Izrael GDP-je 20 százalékkal esett vissza, ez az ország történetének legerősebb gazdasági visszaesése – mutatott rá a Bloomberg.

19:20

Irán gazdaságát is hazavágta az izraeli háború

A Hamász-izraeli háború jelentős következményekkel jár Irán amúgy is gyengélkedő gazdaságára nézve, amelynek most a valuta további leértékelődésével, a kormányzati bevételek csökkenésével és meredeken emelkedő inflációval kell szembenézniük – írta az Iran International.

16:55

Tenger alatti drónt vetettek be a húszi lázadók

A jemeni húszi lázadók hétfőn reggel megtámadtak két brit teherszállítóhajót. Az Egyesült Királyság tengeri kereskedelmi műveleti központja szerint a húszik tenger alatti drónokat vetettek be a támadások során.

13:26

Gázában éppen gyarmatosítás és népírtás zajlik a palesztinok szerint

A nemzetközi jogászok nehezen tudják kezelni a gázai helyzetet, mivel alapvető kérdésekben nincs egyetértés a Közel-Keleten. A Palesztin Hatóság külügyminisztere Hágában, a Nemzetközi Bíróság előtt népírtásról és gyarmatosításról beszélt, amit Izrael követ el a palesztinok ellen. Az izraeli miniszterelnök visszautasította azokat a vádakat, miszerint megszállók lennének Gázában. Netanjahu közölte, hogy fogalmilag kizárt a megszállás és a gyarmatosítás, mivel ezeket egy ország nem követheti el a saját területei ellen.

13:25

Újabb brit teherhajót támadtak meg a húszik

A jemeni húszi lázadók szóvivője közölte, hogy megtámadtak egy brit teherhajót. A brit haditengerészet szerint a legénység még időben elhagyta a hajót, senkinek nem esett bántódása.

izraeli háború Rafah Izrael Hamász gázai övezet
Kapcsolódó cikkek