Világszerte az Egyesült Királyságban a legrosszabb a gyermekek alkoholfogyasztási aránya: a brit gyermekek több mint fele ivott már alkoholt, mire betöltötte a 13. életévét. Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) 2021 és 2022 között megvizsgálta 280 ezer 11, 13 és 15 éves gyermek alkohollal, valamint hagyományos és elektromos cigarettával kapcsolatos fogyasztási szokásait összesen 44 országban, és megállapították, hogy az Egyesült Királyságban jelentős probléma áll fent a kiskorúak alkoholfogyasztásával.

Friends Cheering at Restaurant
Az Egyesült Királyságban a legrosszabb a gyermekek alkoholfogyasztási aránya a világon / Fotó: Roberto Lopez

A felmérés szerint Angliában

  • a fiúk 35 százaléka és a lányok 34 százaléka fogyasztott már alkoholt 11 éves koráig,
  • 13 éves korukig pedig a lányok 57 és a fiúk 50 százaléka ivott szeszes italt.

A felmérés szerint a magasabb jövedelmű családokból származó gyermekeknél átlagosan magasabb is volt az alkoholfogyasztási arány, de a lányok esetében csak százalékos eltérésről beszélhetünk, míg a fiúknál a különbség 17 százalék – írja a The Guardian.

Az elemzésben szereplő országok közül az Egyesült Királyságban mért arányok voltak a legmagasabbak.

A felmérés azt is megállapította, hogy a 13 és 15 év közötti lányok többet isznak és dohányoznak, mint a fiúk, ezzel jelentősen megelőzve a Franciaországban és Németországban mért adatokat.  A kutatás szerint Angliában a 15 éves lányok körülbelül 30 százaléka, míg az azonos korú fiúk 17 százaléka dohányzott az elmúlt 30 napban. A tanulmány több mint 4000 angliai, és körülbelül ugyanennyi skóciai és walesi gyermek adatait foglalta magába.

Dr. Hans Kluge, a WHO európai regionális igazgatója elmondta: 

A káros anyagok gyermekek körében széles körben elterjedt használata az európai régió számos országában – és azon kívül is – komoly közegészségügyi fenyegetést jelent.

A 13 és 15 év közötti lányok többet isznak és dohányoznak, mint a fiúk / Fotó: Northfoto

Miért aggasztó ez a gyermekek számára?

Kluge elmondása szerint azért is kimondottan veszélyes az alkohol és dohánytermékek ilyen korai használata, mivel befolyásolhatják az agy fejlődését, mely a 20-as éveink közepéig még folyamatosan fejlődik. Dr. Jo Inchley, a tanulmány nemzetközi koordinátora azt mondta, hogy a tanulmány eredményei aggasztók, mivel az Egyesült Királyságban kiugróan magasak az említett számok. „Nem igazán tudom, hogy ez miért sokkal magasabb, mint más országokban, de minden bizonnyal meg kell vizsgálnunk és foglalkoznunk kell vele” – mondta Inchley.

A Gazdasági Együttműködési és Fejlesztési Szervezet (OECD) tavaly novemberi felmérése szerint az Egyesült Királyság nemcsak a gyermekek alkoholfogyasztásában áll a világranglista első helyén, hanem a nők körében mért mértéktelen alkoholfogyasztásban is. A brit nők 26 százaléka havonta legalább egyszer legalább hat italt fogyaszt  egy alkalom alatt, ami már kimeríti a mértéktelenség fogalmát. A brit férfiak azonban még ennél is magasabb arányban estek túlzásba, 45 százalékuk veszíti el az önkontrollt havi szinten az alkohol miatt.