Közélet

Az orosz-ukrán háború 782. napja – Oroszországnak május 9-ig muszáj elfoglalnia egy fontosabb ukrán várost

A náci Németország felett aratott győzelem emléknapjára Vlagyimir Putyin egy szimbolikus győzelemmel ajándékozná meg az orosz népet. Az ukrán hírszerzés szerint az orosz hadvezetés parancsba adta, hogy az emléknapra muszáj elfoglalni Csasziv Jar várost. A donyecki város volt a bahmuti csata során az ukrán hadsereg legfontosabb utánpótlás útvonala.

Az ukrán hadsereg parancsnoka szerint az orosz erők a szimbolikus jelentőséggel bíró május 9-ig el akarják foglalni Csasziv Jar városát – közölte vasárnap Olekszandr Szirszkij, az ukrán hadsereg parancsnoka Telegram-oldalán.

csasziv jar
Oroszországnak május 9-ig muszáj elfoglalnia egy fontosabb ukrán várost, Csasziv Jar a célpont / Fotó: AFP

Állítása szerint az orosz hadvezetés kiadta az ennek megfelelő parancsokat. 

Május 9. a náci Németország felett aratott győzelem emléknapja Oroszországban.

A Donyeck megyei Csasziv Jar nem egészen 30 kilométerre délre fekszik Kramatorszktól, a megye ukrán kézen lévő területének legnagyobb városától, és az ukrán hadsereg számára fontos vasúti és logisztikai csomópont. A város a háború előtt mintegy 12 200 lakossal rendelkezett és szakértők szerint jól védhető térségben fekszik.

Harkivot támadták az orosz erők

Az ukrán vezérkar reggeli harctéri helyzetjelentésében azt írta, hogy az elmúlt 24 órában 76 katonai összecsapás történt a fronton, ebből 36 a Donyeck megyei Bahmut környékén.

A délkeleti Dnyipro térségében vasárnap legkevesebb 15 ember sérült meg egy lelőtt orosz manőverező robotrepülőgép törmelékeitől. Mindemellett mintegy harminc lakóházban keletkeztek károk a regionális katonai parancsnokság tájékoztatása szerint. A délebbre fekvő Nikopol városában négyen sebesültek meg orosz tüzérségi csapás miatt, több lakóház pedig lángba borult.

 

Csasziv Jar háború Oroszország
Kapcsolódó cikkek