Közélet

Kadirov tinédzser fia vezetheti a Putyinról elnevezett egyetemet

Egyre nagyobb szerepet ad fiának a csecsen hadúr. Adam Kadirov kinevezését szerinte a csecsenföldi magánegyetem rektora kérte.

A Csecsenföldet vezető, Ramzan Kadirov vasárnap közölte, hogy 16 éves fiát nevezeti ki a Vlagyimir Putyinról elnevezett orosz különleges erők egyeteme megbízottjának.

ramzan kadirov
Egyre nagyobb hatalmat ad a fiának Ramzan Kadirov / Fotó: Northfoto/ TASS / Barcroft Media

Adam Kadirovot, akiről egy videó is előkerült, ahol egy rabot ver, apja tavaly testőrsége élére állította, és megfigyelőként csatlakozott egy, az orosz hadügyminisztérium égisze alatt felállított új zászlóaljhoz is.

Tökéletes munkára számít tinédzser fiától Kadirov

A Telegramon Kadirov azt írta, hogy fia jól ismeri a híres egyetemet és tökéletesen el fogja látni a rábízott feladatokat. A hadúr szerint a kinevezést a csecsenföldi Gudermes városában lévő, különleges erőket képző magánegyetem vezetője kérte – írja a Reuters.

Egy szeptemberben a közösségi médiában elterjedt videón a kisebbik Kadirov egy, a Korán elégetésével vádolt rabot üt-vág és rúg. 

Azóta a rabot három és fél éves börtönbüntetésre is ítélték.

Kadirov akkor azt mondta, hogy büszke a fiára, amiért megvédte a muszlim hitet, ám azt többen, még az orosz vezetés barátai közül is kritizálták. Azonban Csecsenföldön – mely két háborút is vívott az orosz uralom ellen – Kadirov jelentős önállósággal rendelkezik, cserébe a térség stabilitásának biztosításáért. 

A csecsen hadúr több ezer katonát küldött Ukrajnába is, jóllehet számos kritika szerint ezek a csapatok főként a frontvonaltól távol tevékenykednek és elsősorban a közösségi médiában erősek – derül ki a Financial Times összefoglalójából. Emlékezetes, hogy Prigozsin felkelésekor Kadirov a felkelők leverését ígérte, ám csapatai elakadtak Rosztov felé a dugóban, így lemaradtak az eseményekről.

 

 

Csecsenföld Kadirov tinédzser háború
Kapcsolódó cikkek