Három és fél év szabadságvesztésre ítélte egy grozniji bíróság Nyikita Zsuravelt, aki a volgográdi nagymecset előtt elégette a Korán egy példányát – közölték kedden hivatalosan.

Protest in Iraq's Karbala against the burning of Quran in Denmark and Sweden
Irakban tiltakoznak a Korán-égetések ellen.
Fotó: Anadolu via AFP

Zsuravelt 2023 májusában vették őrizetbe Volgográdban, később letartóztatták, és az orosz Nyomozó Bizottság (SZK) elnöke, Alekszandr Basztrikin utasítására a hatszáz kilométerre lévő Csecsenföld nyomozó hatóságának adták át. A csecsen nyomozók a 20 éves volgográdi férfit a hívők érzelmeinek megsértésével és huliganizmussal vádolták meg.

A csecsen ügyészség szerint Zsuravelnek az Ukrán Biztonsági Szolgálat (SZBU) 10 ezer rubelt – mintegy 39 ezer forintot – ajánlott fel azért, hogy elégesse az iszlám szent könyvét a volgográdi mecset előtt, erről pedig készítsen videófelvételt, amelyet megoszt a világhálón.

Ramzan Kadirov csecsen vezető szeptemberben elismerte, hogy egyik fia, az akkor 15 éves Adam bement a börtönbe, és ott megverte Zsuravelt. Kadirov meg is osztotta az erről készült videót.

Az orosz hatóságok nem reagáltak a történtekre. Miután megverte Nyikita Zsuravelt, Adam Kadirov hat kitüntetést kapott, mellé a Csecsenföld Hőse címet, és ő lett a köztársasági vezető testőrségének parancsnoka.

Koránt égetnek Svédországban megint – betehet a NATO-csatlakozásnak

Engedélyezte a svéd rendőrség a szerda délutánra Stockholm fő mecsete elé bejelentett Korán-égető tüntetést. Törökország az ehhez hasonló megnyilvánulások miatt blokkolta eddig a svédek csatlakozását a NATO-hoz.