Közélet

Mesterséges intelligenciával állt volna bosszút az igazgatón a tesitanár

Bár a tesitanárt letartóztatták, az igazgató sem dolgozik már az iskolában. Sokan ugyanis bedőltek a mesterséges intelligencia által készített felvételnek.

Egészen elképesztő esetről számolt be a baltimore-i rendőrség: egy iskola igazgatójának távoznia kellett, miután egy mesterséges intelligencia segítségével készült hangfelvételen az hallható, hogy az igazgató rasszista és antiszemita kijelentéseket tesz.

US-NEWS-MD-PRINCIPAL-RECORDING-BZPikesville High School is part of the Baltimore County Public Schools, which is investigating a recording of racist and antisemitic remarks allegedly made by the principal. (Lloyd Fox/Baltimore Sun/Tribune News Service via Getty Images) mesterséges intelligencia
Fotó: Getty Images (illusztráció)

A rendőrök letartóztatták az iskola egykori atlétikai igazgatóját, Dazhon Darient, aki feltehetőleg a felvételt készítette Eric Eiswertről, és abban is szerepet játszott, hogy az elterjedjen a diákok és a szülők körében. A Baltimore Banner beszámolója szerint több volt és jelenlegi diák is hitelt adott a felvételnek, miközben kollégái védelmükbe vették az igazgatót, aki végig tagadta, hogy ő hallható a felvételen.

Bosszú állhatott a tesitanár tette mögött

A nyomozás kezdete óta azonban Eiswert nem dolgozik az iskolában. 

Darien tettét alig hanem az motiválta, hogy az igazgató nyakon csípte, amikor lakótársának, az iskola kosáredzőjének 1916 dollárt akart küldetni, 

arra hivatkozva, hogy ő a női focicsapat edzője is. Nem volt az az iskola szerint, ám értesítették az ügyben folyó vizsgálatról, melyet az igazgató kezdeményezett.

A felvételt eredetileg csak három tanár kapta meg, akik közül az egyik Darien volt, ám egy másik tovább küldte azt egy olyan diáknak, akiről tudta, hogy el fogja terjeszteni a közösségi médiában. Ez a tanár jogvédő szervezeteket, a rendőrséget és a médiát is értesítette. Így vált az MI generálta felvétel virális tartalommá az iskola közösségében.

A történet mindenesetre rávilágít, hogy milyen egyszerűen tudnak ma már akár átlagemberek is hihető deepfake felvételeket készíteni.

 

rendőrség diák felvétel
Kapcsolódó cikkek