Közélet

Ismét lecsapott Odesszára az orosz drónflotta

A támadásnak nem volt áldozata. Odessza mellett Harkiv és Cserkaszi megyék is dróntámadások áldozataivá váltak, amelyek az energetikai infrastruktúrát vették célba.

Dróntámadást hajtottak végre az orosz erők hétfőre virradó éjjel a dél-ukrajnai Odessza megye ellen, találat ért egy agrárvállalkozást, ahol raktárépületekben és mezőgazdasági gépekben esett kár – közölte Oleh Kiper, a régió kormányzója a Telegramon.

Odessza, orosz-ukrán háború
Odessza mellett Harkiv és Cserkaszi megyét is dróntámadás érte / Fotó: AFP

A kormányzó hozzátette, hogy személyi sérülést nem okozott a támadás. Az ukrán légierő a Telegramon arról számolt be, hogy az éjjel hét darab Sahid típusú kamikaze drónnal és három Sz–300-as, illetve Sz–400-as légvédelmi rakétával támadta Oroszország Ukrajnát. Ezek közül a légvédelem öt drónt semmisített meg. 

A drónokat az orosz erők a megszállt Krím-félszigetről, míg a rakétákat Donyeck megye orosz ellenőrzés alá került területéről indították.

Oleh Szinyehubov, a kelet-ukrajnai Harkiv megye kormányzója a Telegramon arról tájékoztatott, hogy napközben az orosz erők csapást mértek Harkiv városában egy televíziós infrastrukturális létesítményre, aminek következtében megszakadt a digitális sugárzású tévécsatornák közvetítése a megyeszékhelyen.

A légiriadó alatt a létesítmény dolgozói az óvóhelyen voltak, így senki sem sebesült meg a támadásban. Múlt szerdán több tucat ukrán tévécsatorna adása szakadt meg, miután Oroszország támadást intézett az ukrán műholdas műsorszórás ellen. A kormányzó arról is hírt adott, hogy egy óra leforgása alatt több településre is tüzet nyitottak az orosz csapatok a régióban, de személyi sebesülés nem történt.

Ukrajna déli régióit, köztük Odesszát támadták az oroszok

Az orosz erők a dél-ukrajnai Mikolajiv és Odessza megyékre mértek csapásokat pénteken napközben, a támadásoknak civil áldozatai is vannak – közölték helyi kormányzók.

Az ukrán vezérkar reggeli harctéri helyzetjelentésében arról írt, hogy az elmúlt nap folyamán az orosz erők négy rakéta- és 45 légi csapást hajtottak végre, valamint 71 alkalommal nyitottak tüzet rakéta-sorozatvetőkkel az ukrán csapatok állásaira és lakott területekre. Az elmúlt 24 órában 85 összecsapásra került sor a fronton. 

A vezérkar összesítése szerint az orosz hadsereg ukrajnai embervesztesége így hozzávetőleg meghaladta a 460 ezret.

Ihor Taburec, a közép-ukrajnai Cserkaszi megye kormányzója a Facebookon közölte, hogy régiója 54 generátort és négy töltőállomást szállított az orosz ágyúzásoktól szenvedő Harkiv megyébe. Az Ukrajinszka Pravda hírportál arra emlékeztetett, hogy a harkivi régió 724 különböző kapacitású generátort és áramellátó berendezést kapott nemzetközi adományozóktól.

 

 

 

ukrajna Harkiv megye orosz hadsereg Odessza dróntámadás
Kapcsolódó cikkek