Közélet

Robert Fico: Szlovákia nem küld katonákat Ukrajnába

Szlovákia nem küld katonákat a háborúba, mivel Ukrajna nem tagja a NATO-nak – jelentette ki a szlovák miniszterelnök.

„Ukrajna nem tagja a NATO-nak. Szlovákiának pedig semmi köze az ukrajnai háborúhoz, és nagyon világos üzenetet küldök egész Szlovákiának, hogy akárki kér tőlünk bármit, egy szlovák katona lába sem fogja átlépni a szlovák–ukrán határt” – idézi Robert Fico szavait az Aktuality szlovák lap. A kormányfő ezzel Emmanuel Macron francia elnök legutóbbi nyilatkozatára reagált.

Fotó: AFP

Szuverén politikus szuverén kijelentése, ami Franciaország ügye, nem pedig Szlovákiáé

– mondta Macron szavairól, ugyanakkor hozzátette azt is, hogy minden egyes újabb hasonló kijelentés a harmadik világháború felé sodorja Európát. 

Bár a tavalyi kormányváltás után egyértelművé tette Fico, hogy Pozsony nem hajlandó fegyvereket küldeni Ukrajnába, azóta némileg puhította álláspontját, és együttműködést ajánlott Kijevnek a békemegoldások keresésében és abban, hogy az ország mihamarabb az EU tagjává váljon.

Mint ismert, Emmanuel Macron francia elnök a The Economistnak megerősítette, hogy nem zárja ki csapatok küldését Ukrajnába. Szerinte ez a kérdés "jogosan" merülne fel, ha Oroszország áttöri a frontvonalat, és Kijev ilyen segítséget kér.

 

Franciaország Macron orosz-ukrán háború Szlovákia
Kapcsolódó cikkek