Brüsszel meg akarta akadályozni a konzervatívok nemzetközi konferenciáját, de a szólásszabadság győzött! Ma elkezdődött a NatCon! – olvasható az MCC Brussels által kiadott sajtóközleményben, melyet a Mandiner szemlézett.

Orbán Viktor
Orbán Viktor is beszédet tart a konferencián
Fotó: ANP via AFP

Az írás szerint a megfélemlítési kampány ellenére is megrendezik a National Conservatism Conference-t, (NatCon) a nemzeti konzervatívok egyik legrangosabb találkozóját Brüsszelben, április 16–17-én.

Az eseményt eredetileg a brüsszeli Concert Noble-ben tartották volna,

azonban múlt hét pénteken, a szervezés utolsó pillanataiban a rendezvényhelyszín a szélsőbaloldali nemzetközi „Antifa” mozgalom, a szocialista városvezetés, valamint a baloldali média nyomására kihátrált az esemény mögül, így a szervezők kénytelenek voltak új helyszínt találni.

A tiltakozások ellenére azonban a találkozó a tervek szerint zajlik majd, az eseménynek új helyszíne van Brüsszelben. A konferenciára a szervezők mintegy 500 vendéget várnak, többek között olyan meghatározó személyek is felszólalnak a rendezvényen, mint Orbán Viktor magyar miniszterelnök, Mateusz Morawiecki, Lengyelország korábbi miniszterelnöke, Ryszard Legutko, az Európai Konzervatívok és Reformerek Pártjának (ECR) társelnöke, Gerhard Müller német bíboros, Suella Braverman volt brit belügyminiszter, valamint az európai Identitás és Demokrácia (ID), a brit Reform UK, a spanyol VOX, flamand Vlaams Belang, illetve a portugál Új Jobboldalpártok prominens képviselői.

Frank Füredi, az MCC Brussels ügyvezető igazgatója elmondta: „Ami az elmúlt napokban történt, nem kevesebb, mint a szólásszabadság és a politikai véleménynyilvánítás válsága egész Európában.”