Egyiptomban szabadon engedtek egy másfél hete elhurcolt keresztény diáklányt – jelentette hétfőn a Kathpress katolikus hírügynökség a bécsi székhelyű Christen in Not (CiN) keresztény segélyszervezetre hivatkozva.

Egyiptom

rendőrség

túsz

diák
A diákot másfél hete rabolták el / Fotó: AFP

A tájékoztatás szerint a 19 éves Mehrael Aszaád Romaninak Kairóban veszett nyoma. A fiatal keresztény lány szülei biztosak voltak abban, hogy azzal a szándékkal hurcolták el, hogy erőszakkal muszlim hitre térítsék. A CiN szerint a hatóságok eleinte nem reagáltak az ügyben.

Az egyiptomi közvélemény és a külföldi sajtó erőteljes nyomására a biztonsági szolgálatok végül intézkedtek, és vissza tudták hozni Mehraelt a szüleihez – közölte Elmar Kuhn, a CiN főtitkára. Hozzátette, a lány visszatérése már csak azért is örvendetes, mert az alsóbb szintű biztonsági hatóságok gyakran hivatkoznak arra, hogy a muszlim hitre állítólag önkéntesen történt megtérés, időnként egy, a megtérést megkövetelő muszlim férfival való szerelmi viszonyról szóló értesülésekkel körítve. Kuhn hangsúlyozta egyben, hogy a rendőrség gyors és előítéletektől mentes közbelépése ezúttal megmutatta, hogy a hatóságok nem dőltek be az ilyen állításoknak.

Ahol az emberek meg akarnak térni, ott ez nyíltan és kényszermentesen megtörténhet. Ehhez nincs szükség emberrablásokra és más muszlimok kitalált tanúvallomásaira. Tényleg jó lenne, ha a muszlim vezetők is elismernék a vallás megváltoztatásának szabadságát, ideértve a muszlim hitről más hitre való áttérést is. Mindez azonban pusztán emberi jogi remény marad – hangoztatta Kuhn.

A CiN arról is beszámolt, hogy egyelőre nincs semmi hír a februárban eltűnt, Aszjútból származó Arene Ibraheam Seata orvostanhallgatóról. Egyre múlik a reménység, hogy megmenthessék a rabszolgaságból és a nemi erőszaktól – mondta Kuhn, aki szerint a kairói rendőrség a mostani gyors közbelépésével mégis némi reményt adott ennek az ügynek is.