Közélet

Rafah elleni offenzíva: Izrael már kivonta a Nahal dandárt Gázából

A Nahal dandár eddig az úgynevezett Netzarim folyosót ellenőrizte, ami kulcsfontosságú a Gázai övezet irányításához. A dandár most felkészül a Rafah elleni ütközetre.

Az izraeli hadsereg (IDF) megerősítette, hogy kivonják a Gázai övezetből a Nahal gyalogdandárt, hogy a 162. hadosztály többi tagjával együtt fel tudjanak készülni a nemsokára esedékes Rafah elleni offenzívára. Az elmúlt három hónapban a Nahal dandár a Netzarim folyosón látott el feladatokat, a dél-izraeli Beeri térségtől az övezet partjáig tartó szakaszon.

Rafah, Nahal
Rafah elleni offenzíva: Izrael már kivonta a Nahal dandárt Gázából / Fotó: AFP

A Netzarim folyosó lehetővé tette az IDF számára, hogy rajtaütéseket hajtson végre Gáza északi és középső részén, miközben ellenőrizni tudták a visszatérő, délen elmenekült palesztinokat. A Nahal dandár uralta terület azt is lehetővé tette, hogy Izrael közvetlenül koordinálja a humanitárius segélyszállítmányokat Gáza északi részébe.

A kivont Nahal dandárnak most van ideje rendesen felkészülni a Rafah elleni offenzívára.

A dandár kivonása és átcsoportosítása is azt jelzi, hogy Izrael nagyon komolyan gondolja Rafah megtámadását. A közlések szerint a következő két hétben összeül a hadikabinet, és várhatóan engedélyezi a palesztin civilek előreláthatóan egy hónapig tartó evakuálását Rafahból Han Juniszba, ahol Izrael sátrakkal, élelmiszerrel és egészségügyi létesítményekkel készül az elhelyezésükre.

 

izraeli háború Rafah Izrael Hamász gázai övezet
Kapcsolódó cikkek