Közélet

Letartóztatták az ukrán állami földeket ellopó mezőgazdasági minisztert, Mikola Szolszkijt

Letartóztatták az ukrán mezőgazdasági minisztert, Mikola Szolszkijt. A tárcavezető még hivatalba lépése előtt több ezer hektár állami föld ellopásában vett részt Szumi megyében. A letartóztatás 60 napra szól, Szolszkij 700 millió forint óvadék megfizetése esetén szabadlábon védekezhet. A bíróság szerint fennáll a szökés veszélye, illetve Szolszkij befolyásolhatja a tanúkat, vagy más módon akadályozhatja a nyomozást.

Az ukrán korrupcióellenes bíróság elrendelte a mezőgazdasági miniszter, Mikola Szolszkij letartóztatását. A Világgazdaság szerdán írt róla, hogy a minisztert azzal vádolták meg, hogy több ezer hektár állami föld ellopásában vett részt, még hivatalba lépése előtt.

Ukrainian Minister of Agrarian Policy and Food Mykola Solskyi, korrupció
Mikola Szolszkij
Letartóztatták az ukrán állami földeket ellopó mezőgazdasági minisztert, Mikola Szolszkijt / Fotó: AFP

Az ukrán korrupcióellenes ügynökség (NABU) szerint Szolszkij 2017 és 2022 között vezetett egy olyan szervezetet, amely részt vett állami mezőgazdasági területek hűtlen kezelésében az északkeleti Szumi megyében. A csoport a kormányzati mezőgazdasági földhasználati program leple alatt megsemmisítette az állami tulajdonú vállalatok tulajdonjogát igazoló dokumentumokat, a földeket pedig a saját tagjaikra ruházták át. Szolszkij a gyanú szerint 2,7 milliárd forint értékben lopott el földeket, valamint további 1,8 milliárd forint értékű terület megszerzésére tett kísérletet.

A bíróság végzése szerint Szolszkijt 60 napra helyezték letartóztatásba, 2024. június 24-ig. A bíróság több mint 700 millió forintot határozott meg óvadékként 

– írta meg az ukrán Ekonomicsna Pravda.

A letartóztatást és a rendkívül magas óvadékot azért tartotta szükségesnek a bíróság, mert fenn áll a veszélye, hogy ha Szolszkij szabad lábon védekezne, akkor

  1. akadályozná a nyomozást,
  2. befolyásolná a tanúkat vagy
  3. megszökne.

A miniszter ügyvédje szerint a bíróság túlságosan szigorú megelőző kényszerintézkedést rendelt el Szolszkijjal szemben. A védelem szerint a bírósági eljárást nem akadályozná, ha Szolszkij szabadlábon védekezhetne, illetve azt is állította, hogy az ügyészek nem tudják bizonyítani, hogy a miniszter megszökne, vagy befolyásolni próbálná a tanúkat.

Az ügyészek szerint Szolszkij még a hadiállapot ellenére is többször elhagyta Ukrajnát, ráadásul a bűncselekmény súlya is indokolja a fogva tartást. Az ügyvéd szerint az ügyészek csak feltételezésekre alapozzák a vádat. Felhívta rá a bíróság figyelmét, hogy védence miniszterként kizárólag miniszterelnöki beleegyezéssel léphette át a határt, ezek az utak pedig, egyet leszámítva, a munkájával voltak kapcsolatosak. Az az egy magánút egy hivatalosan engedélyezett nyaralás volt. Emellett arra is felhívta a bíróság figyelmét, hogy az Emberi Jogok Európai Bíróságának a joggyakorlata szerint egy bűncselekmény súlyosság önmagában nem lehet ok a szabadság korlátozására a tárgyalás alatt.

Az ügyészek eredetileg több mint 1,8 milliárd forint óvadék meghatározását kérték a bíróságtól, de a védelem érvei alapján csökkentették ezt az összeget körülbelül 700 millió forintra.

Ukrajna a mezőgazdasági kérdések listájával hivatalosan is megkezdte az EU-csatlakozási tárgyalásokat

A mezőgazdasági témák felvetésével de facto megkezdődtek Ukrajna uniós csatlakozási tárgyalásai. Az ügy pikantériája, hogy az első megbeszélésen az ukrán mezőgazdasági miniszter helyettese vett részt, miután a minisztert éppen a napokban vádolták meg egy korrupciós ügyben.

 

 

Szolszkij ukrajna mezőgazdasági miniszter korrupcióellenes bűncselekmény
Kapcsolódó cikkek