Közélet

Jobboldali elnökjelölt győzhet Észak-Macedóniában

Elkezdődött az elnökválasztás második fordulója Észak-Macedóniában, ezzel együtt pedig a parlamenti választások is. Az első fordulóban a jobboldali ellenzék elnökjelöltje szerezte meg a legtöbb szavazatot.

Megkezdődött szerdán Észak-Macedóniában a parlamenti választás, valamint az elnökválasztás második fordulója. A valamivel több mint 1,8 millió választópolgár 19 óráig adhatja le voksát, az előzetes eredmények késő este várhatók. Az elnökválasztás érvényességéhez legalább 40 százalékos részvételi arányra van szükség.

Észak-Macedónia, választások, 2024, elnökjelölt
Fotó: ROBERT ATANASOVSKI

Amennyiben sikeres a voksolás, és valamelyik jelölt megszerzi a voksok több mint felét, úgy az új elnököt legkésőbb vasárnapig be is iktatják, a hivatalban lévő Sztevo Pendarovszki megbízatása ugyanis éppen május 12-én jár le. A voksolás sikertelensége esetén az egész folyamatot meg kell ismételni.

Az elnökválasztás első fordulójában, április 24-én Gordana Sziljanovszka-Davkova, a jobboldali ellenzék jelöltje szerezte meg a legtöbb szavazatot (40,9 százalék),

míg a második helyen a baloldali Sztevo Pendarovszki végzett (19,93 százalék). A szintén most tartott parlamenti választáson 17 választási lista mintegy 1700 jelöltje verseng az egykamarás parlament 120 helyéért.

A 2017 óta kormányzó Macedóniai Szociáldemokrata Szövetség (SDSM) a NATO-tagság elnyerése érdekében, Görögország követelésére Macedóniáról Észak-Macedóniára változtatta a nevét, és az uniós csatlakozást elősegítendő több engedményt is tett a környező országoknak. 

Ezeket a lépéseket a jobboldali ellenzék gyakran bírálta, és a kampány során is leszögezte, több engedményre nem lehet számítani.

A közvélemény-kutatások – amelyeket a Vesti.mk szkopjei hírportál ismertetett – azt jelzik előre, hogy kormányváltásra kerül sor, mert a legtöbb szavazatot várhatóan a jobboldali Belső Macedón Forradalmi Szervezet – Macedón Nemzeti Egység Demokratikus Pártja (VMRO-DPMNE) szerzi meg. Ez a párt 2006 és 2016 között vezette a nyugat-balkáni országot.

Horvátországban is zajlanak a választások: a jobboldali Horvát Demokratikus Közösség (HDZ) és a valamivel radikálisabb nézeteket valló, szintén jobboldali Haza Mozgalom (DP) álláspontja közelednek egymáshoz, és már körvonalazódik a parlamenti többség a HDZ vezetésével, így Andrej Plenkovic ügyvezető kormányfő harmadszorra is felkérést kaphat a kormányalakításra.

 

Észak-Macedónia parlamenti választások elnökválasztás választások
Kapcsolódó cikkek