A jobboldali Horvát Demokratikus Közösség (HDZ) és a valamivel radikálisabb nézeteket valló, szintén jobboldali Haza Mozgalom (DP) álláspontja közelednek egymáshoz, és már körvonalazódik a parlamenti többség a HDZ vezetésével, így Andrej Plenkovic ügyvezető kormányfő harmadszorra is felkérést kaphat a kormányalakításra – jelentette ki Marko Milic, a HDZ szóvivője a keddi koalíciós tárgyalásokat követően.

Horvát választások: magyarok is bekerültek a parlamentbe
Zágráb, 2024. április 18.Andrej Plenkovic horvát miniszterelnök ünnepel, miután győzött a jobboldali kormányzó Horvát Demokratikus Közösség (HDZ) a horvátországi parlamenti választásokon Zágrábban 2024. április 17-én. A HDZ nem szerzett abszolút többséget, így koalíciós partnert kell találnia.MTI/EPA/Antonio Bat
Fotó: Antonio Bat/EPA/MTI

Még néhány részletet egyeztetni kell, de már várhatóan a héten fel tudják mutatni a szükséges 76 vagy annál több támogatói aláírást. Szerdán folytatódnak a tárgyalások a DP-vel a kormány összetételéről és a programok egyeztetéséről – tette hozzá Milic.

Az április 17-i parlamenti választásokon az eddig kormányzó HDZ a diaszpóra három képviselőjével együtt 61, a Szociáldemokrata Párt (SDP) irányította Igazság Folyói nevű választási koalíció pedig 42 mandátumot szerzett a 151 fős törvényhozásban.

A harmadik legtöbb mandátum a vukovári Ivan Penava polgármester vezette Haza Mozgalomnak jutott: ők 14 képviselői helyre tettek szert. Egy képviselőjük azonban távozott, mert nem volt hajlandó koalícióra lépni a HDZ-vel.

Átlépte még a parlamentbe jutási 5 százalékos küszöböt a szintén jobboldali Híd 11 mandátummal, a fővárost vezető Képesek Vagyunk Rá! (Mozemo!) baloldali-zöld szövetség 10 mandátummal, az Isztriai Demokratikus Gyűlés (IDS) regionális párt, a Független Északi Platform 2-2 mandátummal, valamint a Fokus/Köztársaság párt egy mandátummal.

Horvátországi választások: a HDZ nyert, de nem tud önállóan kormányt alakítani

Kijöttek az első exit poll-adatok a horvát választásokról. A szavazáson valamivel több mint 3,7 millió horvát állampolgár adhatta le a voksát.

A nemzeti kisebbségeknek biztosított nyolc képviselői hely közül hármat a szerb, egyet a magyar, egyet az olasz, egyet pedig egy személyben a cseh és szlovák képviselő tölt be, az összes többi nemzetiséget két ember képviseli az új összetételű parlamentben.

A koalíciós tárgyalások során már korábban kiderült, hogy a HDZ-t támogatják a kisebbségek, de a DP nem akart koalícióra lépni a Független Szerb Demokrata Párttal (SDSS), amelyhez a három szerb kisebbségi képviselő tartozik.

A keddi koalíciós tárgyalások előtt a HDZ a kisebbségi képviselőkkel is konzultált.

Mario Radic, a Haza Mozgalom képviselője a sajtónak úgy nyilatkozott: a szerb kisebbségi képviselők nem fogják aláírásukkal támogatni a kormány megalakítását, mert pártjának az volt az egyik kikötése, hogy ők maradjanak ki.

A fennmaradt öt képviselő közül eddig csak Jankovics Róbert, a Horvátországi Magyarok Demokratikus Közösségének (HMDK) elnöke erősítette meg, hogy aláírásával támogatja Andrej Plenkovic újraválasztását. Sajtóhírek szerint Vladimir Bilek, a cseh és szlovák kisebbség képviselője lehet a 76. aláíró, míg a többiek vélhetően kívülről támogatják majd a kormányt.

Horvát választás: magyarok is bekerültek a parlamentbe

Kormányváltás jön Horvátországban. A szerdai parlamenti választásokon a kormányzó Horvát Demokratikus Közösség nem szerzett elég mandátumot az egyedüli kormányalakításhoz, így koalíciós tárgyalások révén a Szociáldemokrata Párt is hatalomra kerülhet. A mérleg nyelve a Haza Mozgalom lehet.