Közélet

Kik Izrael legnagyobb fegyverszállítói és eddig kik állították le a fegyverexportot?

Az elmúlt hónapokban számos nyugati ország állította le az izraeli fegyverszállításokat. Bár Benjamin Netanjahu fogadkozott, hogy Izrael helyt fog állni egyedül és foggal-körömmel fog harcolni, a legnagyobb támogató kiesése mindenképp kellemetlen hír.

Az Egyesült Államok felfüggesztette az Izraelnek szánt fegyverszállítmányokat, ami rossz hír a zsidó államnak, ugyanis Washington messze a legnagyobb fegyverszállítója a közel-keleti országnak. Izrael 2019 és 2023 között a katonai segély 69 százalékát az Egyesült Államoktól, mintegy 30 százalékát Németországtól és 1 százalékát Olaszországtól kapta.

Israeli attacks on Gaza continue”‹”‹”‹”‹”‹”‹”‹
Fotó: Mostafa Alkharouf

A zsidó állam a megalakulásától 2023 végéig összesen 216 milliárd dollár katonai és 81 milliárd dollár gazdasági segélyt kapott Washingtontól. Vannak kisebb exportőrök is, például az Egyesült Királyság tavaly 52,6 millió dollár értékű védelmi felszerelés eladására adott kiviteli engedélyt. Ugyanakkor az izraeli háború kirobbanása után Kanada közölte, hogy nem engedélyezi az izraeli fegyverexportot,

amíg Ottawa nem tudja biztosítani, hogy a fegyvereket a humanitárius joggal összhangban használják. 

Februárban a holland kormány szintén leállította az F-35-ös repülőgépek alkatrészeinek szállítását Izraelbe a hollandiai raktárakból, miután egy fellebbviteli bírósági ítélet megállapította, hogy fennáll a veszélye annak, hogy az alkatrészeket a humanitárius jog megsértésével összefüggésben használják fel. Japán, Spanyolország és Belgium szintén bejelentette, hogy nem szállít több fegyvert Izraelnek. 

Dániában egy bírósági ügy is folyamatban van, amely azt eredményezheti, hogy a kormánynak fel kell függesztenie az F-35 vadászrepülőgépek alkatrészeinek exportját az Egyesült Államokba, mivel Washington a kész gépeket eddig Izraelnek adta el. Bár Benjamin Netanjahu fogadkozott, hogy Izrael helyt fog állni egyedül és foggal-körömmel fog harcolni, a legnagyobb támogató kiesése mindenképp kellemetlen hír.

Robotbuldózert is bevet Izrael Gázában

Először vetett be műveletei során robotbuldózereket az izraeli hadsereg (IDF) Gázában, ami a hasonló eszközök első harci bevetését jelenti. A D9 Panda nevet viselő 50 tonnás monstrumok az izraeli katonák veszélybe sodrása nélkül nyitnak utat Gázában. A robotbuldózerek ugyanakkor csak egyik elemét képezik az izraeli hadsereg robotokat használó megoldásainak.

 

 

 

Amerikai Egyesült Államok (USA) izraeli háború Izrael fegyverexport
Kapcsolódó cikkek