Közélet

Robotbuldózert is bevet Izrael Gázában

A D9 Panda nevet viselő 50 tonnás monstrumok az izraeli katonák veszélybe sodrása nélkül nyitnak utat Gázában. A robotbuldózerek ugyanakkor csak egyik elemét képezik az izraeli hadsereg robotokat használó megoldásainak.

Először vetett be műveletei során robotbuldózereket az izraeli hadsereg (IDF) Gázában – közölte az IDF csütörtökön. Ez jelenti a hasonló eszközök első harci bevetését a világban.

robotbulldózer
Az izraeli hadsereg egyik robotbuldózere

 

A robotbuldózerek képesek bármilyen terepet járhatóvá tenni

A D9 Panda buldózerek a hagyományos eszközök átalakított változatai. Az 50 tonnás munkagépeket az Israel Aerospace Industries alá tartozó Elta Systems végezte el. Az Ynet beszámolója szerint a robotbuldózerek fontos szerepet játszanak a gázai harcokban, izraeli katonák veszélyeztetése nélkül képesek akadályokat eltávolítani, vagy épp fedezékeket építeni, esetleg járhatóvá tenni a terepet.

A gépeket az elmúlt évtizedben fejlesztették ki, egy többféle robotot tartalmazó család részeként, melyekből több más eszközt már korábban is bevetettek a gázai harcokban.

Míg az Ukrajnában dúló háború főként a légi és tengeri drónok területén hozott újdonságokat a hadviselésben, az izraeli hadsereg robotbuldózerei jelzik, hogy a szárazföldi hadviselésben is egyre fontosabb a szerepük az emberi sofőrt nem igénylő gépeknek.

 

katona izraeli háború D9 Panda
Kapcsolódó cikkek