Közélet

Totális háború: a lengyel védelmi miniszter már felkészült az evakuálásra

Nagy port kavart Wladyslaw Kosiniak-Kamysz rádiós interjúja, amelyben a lengyel védelmi miniszter többek között arról beszélt, hogy egy hátizsákkal készül arra az esetre, ha Lengyelországot megtámadnák és a lakosságot evakuálni kellene. Vezető katonai és biztonságpolitikai szakértők ugyanakkor úgy vélik, nem légből kapott ötlet a totális háború, mert szerintük Vlagyimir Putyin orosz elnök Ukrajna legyőzése után azonnal továbbküldi csapatait Európa nyugatibb részébe, megtámadva a NATO-t.

Wladyslaw Kosiniak-Kamysz védelmi miniszter a lengyel ZET rádiónak adott interjúban többek között arról beszélt, hogy egy hátizsákkal készül arra az esetre, ha Lengyelországot megtámadnák és a lakosságot evakuálni kellene. „Készen kell állni minden helyzetre” – hangsúlyozta a lengyel politikus, hozzátéve: a táskába csak a legszükségesebb dolgok kerültek, és még az orosz–ukrán háború kitörését követően állította össze. Rámutatott: ha természeti katasztrófa sújtaná az országát, akkor is jól jönne. 

Wladyslaw Kosiniak-Kamysz, totális háború
A lengyel védelmi miniszter, Wladyslaw Kosiniak-Kamysz felkészült a totális háborúra / Fotó: Wojtek Radwanski

 

Totális háború: már a gyerekeket is felkészítik a vészhelyzetre

A Magyar Nemzet által szemlézett cikkben a miniszter beszélt egyúttal arról is, hogy a lengyelországi iskolákban a gyerekeket is felkészítik a vészhelyzetre: megtanítják nekik, hol kell gyülekezni evakuálás esetén, és hogyan kell viselkedni egy ilyen helyzetben.

A lap szerint az ellenzéki jobboldal ugyanakkor kemény bírálatot fogalmazott meg Kosiniak-Kamysz álláspontjával szemben. Mariusz Blaszczak, Lengyelország előző védelmi minisztere például úgy fogalmazott, hogy az ilyen kijelentések okot adnak arra, hogy ne érezzék magukat biztonságban a lengyelek.

Az AP amerikai hírügynökség cikkében kiemelte, a lengyel kormány is javasolja az állampolgároknak, hogy készítsenek össze egy hasonló hátizsákot vészhelyzeti evakuálás esetére. Azt tanácsolják, hogy ebben legyen

  • váltóruha, 
  • elemmel működő rádió, 
  • zseblámpa és 
  • elsősegélykészlet mellett 
  • gyufa, 
  • konzervnyitó, 
  • élelmiszer, valamint
  • evőeszköz. 

A közleményben hangsúlyozták, bár a lakosság evakuálására természeti katasztrófák és a szélsőséges időjárás esetén is sor kerülhet, az orosz–ukrán háború eszkalációjának veszélye most sokkal jobban fenyegeti a térséget. 

A NATO lesz a következő célpont

Ahogy arról a Világgazdaság is beszámolt, vezető katonai és biztonságpolitikai szakértők úgy vélik, Vlagyimir Putyin orosz elnök Ukrajna legyőzése után azonnal továbbküldi csapatait Európa nyugatibb részébe, megtámadva a NATO-t.

Nem az a kérdés, hogy Oroszország megtámad-e minket, hanem az, hogy mikor és hol

– jelentette ki Waldemar Skrzypczak volt lengyel tábornok. Marek Tomaszycki altábornagy, a lengyel fegyveres erők parancsnoka szerint Ukrajna „az orosz fegyverek és taktikák kísérleti terepe”. Ezt követően pedig „háborúra kerülhet sor Oroszország és Fehéroroszország, valamint Lengyelország és szövetségesei között”.

 

 

Lengyelország oroszország háború evakuálás NATO
Kapcsolódó cikkek