Közélet

Az orosz-ukrán háború 807. napja – kevés az ukrán katona, Zelenszkij majdnem merénylet áldozata lett

Ukrajnában is meghosszabbították a hadiállapotot és az általános mozgósítást. Az ország jelentős katona hiánnyal küzd. Friss hírek az orosz–ukrán háborúról.

Az ukrán elnök csütörtökön menesztette a személyi védelemért felelős testőrség vezetőjét, két nappal azután, hogy a szervezet két tagját azzal vádolták meg, hogy merényletet terveztek ellene. Volodimir Zelenszkij rendeletben elbocsátotta az állambiztonsági főosztály vezetői tisztségéből Szerhij Leonyidovics Rudot. Utódjáról még nem jelentek meg információk – írja a The Guardian.

A Press Conference Of NATO Secretary General And President Of Ukraine In Kyiv, Amid Russia's Invasion Of Ukraine., Volodimir Zelenszkij, merénylet
Fotó: NurPhoto / AFP

Korábban a Világgazdaság megírta, hogy felmentették a katonai szolgálat alól a Vastábornokként ismert Valerij Zaluzsnijt, az ukrán fegyveres erők korábbi főparancsnokát. Volodimir Zelenszkij elnöki rendeletben menesztette a tisztet, viszont biztosította számára, hogy továbbra is viselhesse az egyenruháját.

Az ukrán parlament csütörtökön megszavazta az infrastruktúráért felelős miniszterelnök-helyettes és a mezőgazdasági miniszter elbocsátását, eltávolítva két olyan magas rangú tisztségviselőt, akik a háborús gazdaság kulcsfontosságú tárcáját irányították. A törvényhozók megszavazták Olekszandr Kubrakov miniszterelnök-helyettes elbocsátását, aki felügyelte az újjáépítési programot és támogatta a fekete-tengeri hajózási útvonal létrehozását az orosz blokád idején. A 41 éves Kubrakov felmentése annak apropóján történt, hogy befolyásos minisztériumát két külön kormányzati tárcára kívánják felosztani. A törvényhozók elfogadták Mikola Szolszkij mezőgazdasági miniszter lemondását is, aki ellen állami tulajdonban lévő földek illegális megszerzésében való állítólagos részvétele miatt folyik a nyomozás. Szolszkij tagadta a vádakat. 

Az ukrán parlament megszavazta, hogy büntetik azokat, akik elkerülik a sorozást, mivel az ország jelentős katona hiánnyal küzd több mint két évvel azután, hogy Oroszország megtámadta Ukrajnát.

A mozgósítást elkerülőket leggyakrabban saját rokonaik, különösen a feleségek szokták feljelenteni, ezzel „oldva meg” a családi problémákat. Ez pedig a hadsereg megítélését is tovább rontja, amelyre Ukrajnában egyre többen tekintenek büntetőtestületként. A toborzók szerint a problémáért elsősorban maguk a hadköteles ukránok felelősek, akik elfelejtik időben megújítani a felmentésüket, nem teljesítik az ehhez szükséges követelményeket, vagy direkt megpróbálnak elmenekülni a hadsereg dolgozói elől.

 

18:18

Totális háború: a lengyel védelmi miniszter már felkészült az evakuálásra

Nagy port kavart Wladyslaw Kosiniak-Kamysz rádiós interjúja, amelyben a lengyel védelmi miniszter többek között arról beszélt, hogy egy hátizsákkal készül arra az esetre, ha Lengyelországot megtámadnák és a lakosságot evakuálni kellene. Vezető katonai és biztonságpolitikai szakértők ugyanakkor úgy vélik, nem légből kapott ötlet a totális háború, mert szerintük Vlagyimir Putyin orosz elnök Ukrajna legyőzése után azonnal továbbküldi csapatait Európa nyugatibb részébe, megtámadva a NATO-t.

18:17

Joggal félnek orosz támadástól a németek? A szakértő pánikról, ügyefogyottságról és az árgus szemekről

Habár rövid távon nem tudja elképzelni, hogy Oroszország megtámadja a NATO-t, a szakértő szerint ez néhány éven belül megváltozhat, akkor pedig már késő lesz a fegyverkezés megkezdése. Oroszország szemében a Nyugat egzisztenciális fenyegetés, amiben Ukrajna csak egy állomás. A Világgazdaság Csiki Varga Tamást, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem John Lukacs Intézet biztonságpolitikai főmunkatársát kérdezte.

16:07

Már Harkiv határánál vannak az oroszok

Az ukrán csapatoknak Harkiv határában orosz páncélosokkal és gyalogsággal kellett szembenézniük hajnalban. Annak ellenére, hogy Oroszország offenzívája Donyeckre összpontosul, már jelentős katonai csapatok jelentek meg Harkiv határain.

13:23

Újra Misusztyint jelöli miniszterelnöknek Putyin

A döntés az orosz kormányzat stabilitását szolgálja. Misusztyin 2020-ban lett orosz miniszterelnök, kinevezéséről pénteken szavaz a duma.

13:21

Háborús lázban ég Németország, a Bild szerint Putyin már eldöntötte, hogy támad

Vezető katonai és biztonságpolitikai szakértők szerint az orosz elnök Ukrajna legyőzése után azonnal tovább küldi csapatait Európa nyugatibb részébe, megtámadva a NATO-t. Putyin lehetséges támadása miatt kardinális kérdés az európai védelem megerősítése: a védelmi költségvetés kibővítése és a fegyverkezés.

09:37

Tizenkétezernél is többen jöttek csütörtökön Ukrajnából

Az ukrán-magyar határszakaszon 5742-en léptek be Magyarországra csütörtökön, a román-magyar határszakaszon belépők közül pedig 6686-an nyilatkoztak úgy, hogy Ukrajnából érkeztek – közölte péntek reggel az Országos Rendőr-főkapitányság (ORFK).

A beléptetettek közül a rendőrség 63 embernek állított ki ideiglenes tartózkodásra jogosító igazolást,

amely 30 napig érvényes. Nekik ez idő alatt kell felkeresniük az Országos Idegenrendészeti Főigazgatóság tartózkodási helyük szerint illetékes hivatalát a végleges okmányok beszerzéséért.

katona háború orosz-ukrán háború Volodimir Zelenszkij
Kapcsolódó cikkek