Közélet

Ukrán kormányzó: Csasziv Jar eleste után az oroszok Ukrajna szívét támadnák

Ukrajna mindent megtesz, hogy visszaverje az ukrán rohamokat. Csasziv Jar ugyanis egy dombtetőn található.

Az orosz csapatok Ukrajna közepe felé nyomulnának tovább, ha elfoglalnák Csasziv Jar városát és a Donbasz régiót – mondta a terület kormányzója, Vadim Filaskin egy interjúban, hozzátéve, az ukránok minden lehető és lehetetlen erőfeszítést megtesznek, hogy ezt elkerüljék.

Ukrainian soldiers maintain their military mobility in Chasiv Yar, Csasziv Jar
Fotó: AFP

A kormányzó szerint az oroszok napi 1500-2500 tüzérségi lőszert lőnek ki Donyeck megyében és légi csapásokkal is rendszeresen támadják az ukrán védelmet. A Sky Newsnak adott interjúban a politikus azt is elmondta, hogy csak a megyében 2500 civilt öltek meg és közel ötezret sebesítettek meg a háború kezdete óta az oroszok.

Bajba kerülhet Ukrajna, ha elesik Csasziv Jar

Csasziv Jar elestével a terület központjaként szolgáló Kramatorszk városa is az orosz tüzérség hatótávjába kerülne, ugyanis a szinte porig rombolt város egy dombtetőn található. Azonban egyelőre még az ukrán csapatok ellenőrzik a várost, melynek lakosságát pár száz fő kivételével már kimenekítették.

A frontvonalon harcoló ukrán csapatok is arról számoltak be, hogy az elmúlt 3-4 hónapban minden héten fokozódnak az orosz támadások, mivel Moszkva igyekszik kihasználni a nyugati fegyverszállítmányok késlekedését. Ugyanakkor az ukrán katonák szerint nyugati precíziós fegyverek nagyobb tömege megváltoztatná a helyzetet, ugyanis pontosan tudják, hogy az orosz csapatok hol vannak, csak a fegyver hiányzik, hogy elpusztítsák őket.

 

Donbasz Csasziv Jar háború Ukrajna
Kapcsolódó cikkek