Rekordértékű támogatást nyújtott tavaly a közép- és kelet-európai gazdaságoknak, köztük Magyarországnak, valamint a balti térségnek az Európai Újjáépítési és Fejlesztési Bank (EBRD).

Fotó: EBRD

Az 1991-ben életre hívott londoni pénzintézet csütörtöki beszámolójában közölte, hogy az Ukrajna elleni orosz invázió után példátlan finanszírozási igény mutatkozott a térség ipari és banki szektorai részéről. Az EBRD erre válaszul 2022 egészében 2,35 milliárd euró finanszírozást folyósított a közép- és kelet-európai EU-gazdaságoknak és a három balti köztársaságnak.

A bank hangsúlyozza, hogy ezek a gazdaságok eddig soha nem jutottak ennyi új EBRD-befektetéshez egy év alatt.

A beszámoló szerint a tavalyi finanszírozások 70 százaléka az érintett gazdaságok zöldátalakulását előmozdító programokba irányult. Ezek közé tartozik a megújuló energiaforrások fejlesztése, az elektromos járművek értékesítésének növelése, valamint a zöldkötvények és egyéb hasonló adósságeszközök kibocsátásának elősegítése.

Az EBRD hangsúlyozta, hogy az általa nyújtott rekordértékű finanszírozás előzményeként az orosz–ukrán háború miatt tavaly számos feszültség alakult ki egyszerre. Ezek közé tartozott sok ország esetében az orosz földgázszállítások leállása, valamint a háború okozta tőkepiaci instabilitás, amelynek nyomán egy időre elapadtak a magántőke-befektetések a térségben.

Az EBRD e feszültségek enyhítésére fokozta tevékenységét a közép- és kelet-európai gazdaságokban és a balti térségben – áll a pénzintézet csütörtöki beszámolójában.

A bank tájékoztatása szerint tavaly Magyarország, Lengyelország, Szlovénia és Litvánia egyenként is rekordösszegű EBRD-támogatásban részesült.

Az e gazdaságoknak nyújtott EBRD-folyósítások meghaladták a koronavírus-járvány idején mért előző rekordokat – hangsúlyozza a londoni pénzintézet.

Magyarország 215 millió euró értékű EBRD-támogatásban részesült tavaly

Az EBRD magyarországi folyósításai a bankszektorra összpontosultak, elsősorban azzal a céllal, hogy a magyar bankok további hiteleket helyezhessenek ki a zöldátalakulást célzó programokra

 – áll a pénzintézet csütörtöki tájékoztatásában.

Tavaly Csehország is kapott 111 millió euró EBRD-támogatást. A bank hangsúlyozza, hogy jóllehet a cseh gazdaság a térségen belül elsőként már 2007-ben elérte azt a fejlettségi szintet, amelyen túl nem volt szüksége az EBRD támogatására, Prága azonban a koronavírus-járvány idején ismét jelentkezett EBRD-befektetésekért.

Az EBRD már kétmilliárd eurót küldött Ukrajnának, és idén még egymilliárdot folyósít majd

Az Európai Újjáépítési és Fejlesztési Bank elkötelezett Ukrajna támogatása mellett.