Szerdai beszámolójában az EBRD közölte, hogy jó úton halad a cél teljesítése felé: a keretből eddig 1,7 milliárd eurót helyezett ki az ukrán gazdaságba, és további 200 millió euró finanszírozást mozgósított partnerbankok bevonásával. Ehhez kivételes mértékű támogatást nyújtottak az EBRD részvényesei és az adományozók, akik osztoznak az EBRD által vállalt befektetési kockázatban – fogalmaz szerdai ismertetésében a londoni pénzintézet.

Euro rescue concept - bank note modified Euro rescue concept - bank note modified
Fotó: Freie-kreation

A folyósításokat elsősorban az alapvető fontosságú infrastrukturális létesítmények működtetésére, az energia- és élelmiszer-ellátási biztonság fenntartására, a és a magánszektor megsegítését szolgáló beruházásokra lehet felhasználni.

A tájékoztatás szerint 

az Ukrajnának eddig felhajtott és folyósított finanszírozások meghaladják az EBRD éves üzleti forgalmának 10 százalékát.

A bank a finanszírozási program fő elemei között kiemelt helyen említi az ukrán vasúttársaságnak, illetve az Ukrenergo energiaszolgáltató vállalatnak nyújtott, egyenként 150 millió euró értékű sürgősségi likviditáspótló folyósítást.

Megszületett a döntés: az EU újabb félmilliárd euróval támogatja Ukrajnát

Az uniós tagállamok külügyminiszterei hétfőn politikai megállapodást értek el az Ukrajnának nyújtandó katonai támogatás hetedik részletéről. Az európai békefenntartási mechanizmus keretében nyújtott teljes katonai segítségnyújtás 3,6 milliárd euróra emelkedik.

Az Ukrenergo ezen juttatáson felül további 370 millió euró finanszírozási csomagot – 300 millió euró EBRD-hitelt és 70 millió euró adományt – kapott a civil infrastruktúra elleni orosz támadások okozta károk sürgősségi javítási munkálataira. A 70 millió eurót a holland kormány adta hozzá az EBRD-támogatáshoz.

Az EBRD az ukrán Naftohaz gázipari vállalatnak is összeállított egy csaknem 500 millió eurós finanszírozási csomagot az orosz invázió okozta földgázellátási kiesés pótlására. Ebből 300 millió eurót az EBRD saját forrásból nyújt részleges amerikai, kanadai, német és francia kockázatmegosztással, 190 millió eurót Norvégia ad.

Kereskedelemfinanszírozásra az EBRD tavaly 459 millió eurót folyósított Ukrajnának 

– áll a bank szerdai tájékoztatásában.

Az EBRD 2022-ben 431 egyedi programhoz 13,1 milliárd eurót juttatott hitelek és befektetések formájában a tevékenységi területéhez tartozó 38 gazdaságnak.