Az orosz ipari termelés éves szinten 8,5 százalékra gyorsult februárban a januári 4,6 százalék után. Az elemzők azzal számoltak, hogy az ipari termelés növekedése 4 százalékra lassul. Az idei év első két hónapjában 6,6 százalékkal nőtt az ipari termelés éves összevetésben. Februárban egyebek között a bányaipari termelés éves szinten 1,2 százalékkal nőtt, január–februárban pedig 1,4 százalékkal haladta meg az egy évvel korábbit.

A view shows the Russian oil producer Gazprom Neft's Moscow oil refinery on the south-eastern outskirts of Moscow on April 28, 2022. (Photo by Natalia KOLESNIKOVA / AFP)
Fotó: Natalia Kolesnikova / AFP

Különösen jól teljesített a feldolgozóipar, az ágazati termelés februárban éves szinten 13,5 százalékkal, január–februárban 10,6 százalékkal múlta felül az egy évvel korábbit. Havi szinten 1,7 százalékkal bővült az ipari termelés. Oroszországban az ipari termelés 3,5 százalékkal nőtt tavaly, a 2022. évi 0,7 százalékos bővülést követően. 

Szakértők szerint idén 1,8 százalékkal nőhet az ipari termelés, az orosz gazdaságfejlesztési minisztérium legfrissebb, bár meglehetősen régi, szeptemberi előrejelzésében 2,6 százalékos növekedés szerepel 2024-re.

A szankciók ellenére is megkezdte a Citroenek gyártását Oroszország

A Stellantis az orosz–ukrán háború kirobbanása után, áprilisban felfüggesztette tevékenységét az eurázsiai országban. Az autógyártó már korábban közölte, hogy elvesztette az irányítást az oroszországi eszközei felett, az orosz Automotive Technologies pedig meg is kezdte a járművek összeszerelését. Az összeszereléshez szükséges alkatrészek egy részét a kínai Dongfeng Motor Group gyártja, így azokat a távol-keleti országból importálja a cég.