Valami durva dolog történhetett Szerbiában. Aleksandar Vucic szerb elnök azt mondta a szerbeknek, hogy nagyon nehéz időkre kell számítaniuk. 

Alexandar Vucic - Sebastian Kurz meeting in Austria
Fotó: Anadolu via AFP

A közösségi oldalán a következőket hozta nyilvánosságra:

„Nehéz napok várnak Szerbiára. Ebben a pillanatban nem könnyű megmondani, milyen híreket kaptunk az elmúlt 48 órában... Közvetlenül veszélyeztetik létfontosságú nemzeti érdekeinket, Szerbiáét és Szerbiát egyaránt. A következő napokban bemutatom Szerbia lakosságának az összes előttük álló kihívást. Nehéz lesz, az eddigi legnehezebb. Harcolni fogunk. Szerbia nyerni fog...”

A szerb elnök tegnap késő este közzétett üzenetében egyelőre nem részletezte, miről is van szó. Megjegyezhető, hogy Vucic az elmúlt néhány évben többször tett hasonló kijelentést. Nemrég Vucic arról is beszélt, hogy Szerbia kiléphet az Európa Tanácsból, mert, szerinte amennyiben Koszovó tagfelvételi kérelmét jóváhagyják, az lényegében Szerbia kiutasítását jelenti. 

Emellett a Belgrád és Pristina közötti tárgyalások ellenére Vucic elutasította Koszovó függetlenségének elismerésének lehetőségét. Ezt többször is egyértelművé tette és leszögezte, Szerbia nem engedi, hogy Koszovó az ENSZ vagy az ENSZ-hez kapcsolódó szervezetek, intézmények vagy ügynökségek tagjává váljon, és nem is fog ilyen javaslatot figyelembe venni.

Nyilatkozatháború: egymásnak feszült Szerbia és Horvátország

Gordan Grlic Radman orosz szatelitnek nevezte Aleksandar Vucic szerb elnököt. A szerb külügyminisztérium szerint az ilyen nyilatkozatok a Szerbia és a szerb nép iránti gyűlöletkeltés folytatását jelentik, Horvátország pedig úgy látja, Szerbia tudatosan és szisztematikusan tagadja az ukrajnai események természetére vonatkozó tényeket.