Nemzetközi gazdaság

Az amerikai külügyminiszter megfenyegette Kínát

Igen feszült a viszony Kína és az USA között – legalábbis erre lehet következtetni a két nagyhatalom külügyminisztereinek találkozója után elhangzott nyilatkozatokból. Antony Blinken, az Egyesült Államok külügyminisztere nem zárta ki újabb szankciók bevezetését Kínával szemben.

Az Egyesült Államok kész nyomást gyakorolni Kínára, különösen új szankciók bevezetésével, ha az ország nem hagy fel az Orosz Föderáció hadiipari komplexumának támogatásával – jelentette ki Antony Blinken, az Egyesült Államok külügyminisztere április 26-án a külügyminisztérium YouTube-csatornáján közvetített beszédében.

(240426) -- BEIJING, April 26, 2024 (Xinhua) -- Chinese Foreign Minister Wang Yi, also a member of the Political Bureau of the Communist Party of China Central Committee, holds talks with U.S. Secretary of State Antony Blinken in Beijing, capital of China, April 26, 2024. (Xinhua/Liu Bin) (Photo by LIU BIN / XINHUA / Xinhua via AFP)
Fotó: AFP

Antony Blinken ismét azzal vádolta Kínát, hogy ipari célokra használt árukat szállít az Orosz Föderációba. Az államtitkár megjegyezte, hogy Oroszország támogatása, amely szerinte „a legnagyobb fenyegetést jelenti az európai biztonságra a hidegháború vége óta”, nyilvánvalóan nem segíti Kínát az európai országokkal való kapcsolatainak erősítésében.

Tájékoztattuk Kínát, hogy a transzatlanti biztonság biztosítása az Egyesült Államok kulcsfontosságú érdeke. Mai megbeszéléseink során világossá tettem, hogy ha Kína nem oldja meg ezt a problémát, meg fogjuk mi tenni

– mondta Blinken.

Tisztázta azt is, hogy han folytatódik az Oroszországnak nyújtott kínai támogatás az ukrajnai konfliktusban, újabb szankciókat vethet ki az Egyesült Államok. Blinken emlékeztetett arra, hogy az amerikai fél már több mint száz kínai jogi személlyel szemben hozott szankciókat, és a korlátozó intézkedések az exportellenőrzést és más területeket is érintették.

A Hszi Csin-pinggel folytatott találkozó előtt Blinken ötórás megbeszélést folytatott Vang Ji kínai külügyminiszterrel. Az utóbbi a CNN szerint egyértelművé tette, hogy továbbra is éles feszültségek vannak a két nagyhatalom között, és azzal is vádolta az Egyesült Államokat, hogy „a végtelen intézkedések a kínai gazdaság, tudomány és a technológia elnyomására” születnek.

 

Egyesült Államok orosz ukrán háború kína hadiipari Antony Blinken
Kapcsolódó cikkek