A hét éve megkezdett „Vedd el a nyugtát és nyerj” elnevezésű nyereményjáték folytatásával tovább fehérítenék a szerb gazdaságot. Az adóhatóság által kifejlesztett, a Google Play, Apple és Huawei áruházakból letölthető applikációval csak be kell szkennelni a nyugta kódját, ezzel máris részt vesz a felhasználó a nyereményjátékban. 

The,Receipt,In,Hands.,Close-up,Photo,Of,Seller,Handing,The
Sokszor nem vették el a számlát a vásárlók Szerbiában 
Fotó: Shutterstock

Minél több számlát szkennel be valaki, annál nagyobb az esélye, hogy nyerjen. Tíz lakást sorsolnak ki, melyek együttes értéke közel 2 millió euró. 

Az aktuális forduló első húzását május 11-én ejtik meg a köztelevízió élő műsorában.

A gazdaság kifehérítését, a szürkegazdaság visszaszorítását szolgálja a nyereményjáték, 2017 óta minden évben megszervezték Szerbiában. Kezdetben pénztárgépi számlákat kellett gyűjteni és borítékban beküldeni, később digitalizálták a rendszert. 

Valójában így a polgárok is nyomást gyakorolnak a kereskedőkre és a vendéglátósokra, hogy kiadják a nyugtát. 

Becslések szerint a nyereményjátéknak köszönhetően mintegy 5-7 százalékkal sikerült csökkenteni a szürkegazdaság részarányát. Szakértők szerint Szerbiában a szürkegazdaság, az adófizetés elkerülése leginkább az építőiparra és a kereskedelemre jellemző, a harmadik helyen az ügyvédek állnak, őket a vendéglátóipar és a magánegészségügy követi. Az áfafizetést csak úgy tudják elkerülni, hogy nem adnak nyugtát, hiszen a pénztárgépek a kiadott számlát azonnal rögzítik és továbbítják az adatot a pénzügyminisztérium szerverére.  A készpénz nélküli forgalom serkentését célozza annak bevezetése, hogy a kártyás fizetést igazoló nyugták duplán vesznek részt a sorsolásban.