Szlovákiában a 2023-as államháztartási hiány elérte a hazai össztermék (GDP) 4,89 százalékát, ami abszolút számokban kifejezve 6,01 milliárd eurós hiánynak felel meg. A deficit ugyan mérsékeltebb a vártnál, mivel a pénzügyminisztérium eredetileg 6,5 százalékra, a költségvetési tanács pedig 5,7 százalékra lőtte be a hiányt, azonban a 2022-es 1,67 százalékhoz képest így is megháromszorozódott. 

Robert Fico szlovák miniszterelnök - elkerülhetetlennek látszik a költségvetési konszolidáció/Fotó: AFP

A pénzügyi egyenleg felborulásához hozzájárult a lakosság tavalyi általános energiaár-támogatása (ezt jövőre állítólag kivezetik) és a magát szociálisnak mondó Fico-kormány népjóléti juttatásai. A Szlovák Statisztikai Hivatal (SSÚ) szerint az ország államadóssága abszolút számokban kifejezve 68,83 milliárd euróra kúszott fel, ami a 56 százalékának felel meg. Bár az adósságállomány egy év leforgása alatt 5,45 milliárd euróval emelkedett, a GDP-hez viszonyított aránya mégis mérséklődött, hiszen 2022-ben az idevágó mutató még 57,7 százalék volt.

 

Szlovákiai elemzők egybehangzó nézete szerint elkerülhetetlen lesz a pénzügyi konszolidáció. Matej Hornák, az Erste-leány Slovenska Sporitelna takarékpénztár makrogazdasági elemzője a napvilágot látott adatok kapcsán közölte: 

a Fico-kormány idén a GDP-hez viszonyítva 0,5 százalékkal vágná le a hiányt, jövőre pedig már 1 százalékos ütemben.

Az elemző hozzátette, az új takarékossági intézkedésekről egyelőre nem sokat hallani (leszámítva a dohánytermékek magasabb adókulcsát és a cukrozott italokra kivetendő extraadót), ezért nem véletlen, hogy a 

Pénzügyminisztérium 2024-ben már egyenesen 5,97 százalékos államháztartási hiányt vetít előre. 

Ilyen mértékű deficit meghaladja a Covid-sújtotta 2020-as év 5,35 százalékos mutatóját is. Ha ez valóban bekövetkezik, akkor az államadósság mértéke a GDP-hez viszonyított 58 százalék fölé kúszik fel. Egyelőre nem érezni a kormányzat részéről, hogy komolyan gondolná az érdemi kiadáslefaragást. Például a parlament a múlt héten fogadta el a teljes értékű 13. folyósítását (ennek átlagos nagysága idén 606 euró lesz), csak ez az egyetlen döntés idén 830 millió euróval mélyíti a deficitet.