Pénz- és tőkepiac

Meredek zuhanásban a bitcoin árfolyama

Óriásit zuhant a bitcoin árfolyama az utóbbi napokban, a Bloomberg elemzői azt sem tartják elképzelhetetlennek, hogy 1500 dollárig zuhan majd a jegyzés. Félő, hogy a világ legelterjedtebb kriptovalutája válik a következő tulipánná.

Rég nem látott szintre zuhant a világ legelterjedtebb kriptodevizájának árfolyama az elmúlt napokban. Cikkünk írásakor a árfolyama 7,67 százalékos csökkenéssel mindössze 4 450,21 dolláron állt. Hogy pontosan mi lesz a kriptodeviza sorsa, azt egyelőre nehéz megjósolni, az mindenesetre bizonyos, hogy a jelenlegi zuhanást több „probléma” együttállása magyarázza.

Ők okolhatók a mélyrepülésért

Az árfolyam zuhanásában a következő tényezők játszottak szerepet:

  • az amerikai hatóságok egyre jobban figyelnek a szabálytalan kriptodeviza-projektekre;
  • az Nvidia videokártyákat gyártó cég közzé tette negyedéves jelentését.
  • Ezek egyaránt hangsúlyosak, ugyanis jelentős mértékben befolyásolhatják a kriptopénz árfolyamát, ahogyan azt a SEC amerikai tőzsdefelügyelet már meg is tette. A testület ugyanis múlthét pénteken bejelentette, hogy panaszt emelt két kriptodevizával foglalkozó startup céggel szemben, mert elmulasztották elvégezni a kötelező regisztrációt, így nem engedélyezett értékpapírokat értékesítettek. A tőzsdefelügyelet az eset kapcsán közleményt adott ki, amiben közölte:

    a két cég – az Airfox és a Paragon Coin Inc. – jelentős forgalmat bonyolított, előbbi 15 millió dollárt, míg utóbbi 12 milliót szedett be projektje finanszírozására szabálytalanul.

    Fotó: AFP

    A két cég ráadásul úgy tűnik ellehetetlenült, miután kettejüknek összesen több mint 250 ezer dolláros bírságot kellene kifizetnie. Emellett az értékpapírkibocsátás adminisztrációjának is meg kell felelniük, mint ahogyan minden bizonnyal részvényeseiket is kártalanítaniuk kell majd.

    És negatívan befolyásolta a kriptodeviza árfolyamát a számítógépes videokártyák meghatározó gyártója, az Nvidia negyedéves jelentése is. Tudvalevő ugyanis, hogy a bitcoin előállításához az elmúlt években a videokártyák bizonyultak a legmegfelelőbb eszköznek, ami az egekbe repítette a keresletüket az utóbbi két évben.

    A bitcoin árfolyamesése viszont magával rántotta a videokártyák iránti keresletet is, az Nvidia pedig arra számít, hogy az nem is fog változni a jövőben. Ezzel pedig annyi lehet a bitcoin bányászatnak is.

    Brutálisan beszakadhat a bitcoin árfolyama

    A hirtelen árfolyamesése abból a szempontból meglepő, hogy a jegyzése már tavaly december óta folyamatosan gyengül, de csak lassan, és nyár eleje óta stabilan tartotta magát az 5800 dolláros szint fölött.

    Az első nagy esés még november elején jelentkezett, ekkor az árfolyam éves mélypontjára esett vissza.

    Elemzők ekkor csak találgattak, hogy mi állhat a zuhanás hátterében, vélekedésük szerint egy nagybefektető szállt ki a bitcoin piacáról, ez okozta az árfolyamok zuhanását. Maga az esés ténye azonban nem lepte meg őket, a legtöbb szakértő szerint még jövőre is kitart a medvepiac, már ha egyáltalán elindulnak az árfolyamok felfelé.

    Fotó: AFP

    Ezzel kapcsolatban ugyanakkor megoszlanak az elemzői vélemények: amíg Joey Krug, a Pantera Capital befektetési cég befektetési vezetője szerint már közel vagyunk a kriptodevizák mélypontjához,

    addig a Bloomberg elemzői arra számítanak, hogy a bitcoin árfolyama 1500 dollárig is eshet.

    Ez azonban ellentmond a ténynek, hogy a közelmúltban két olyan helyről érkezett pozitív vélemény a valutákkal kapcsolatban, amely a hagyományos eszközökbe fektető piaci szereplőknek is mérvadó: először a Morgan Stanley, majd az IMF szólt elismerően a digitális pénzekről.

    A bitcoin lesz a következő tulipán?

    Ugyan még nem tudni mikor, de a bitcoin nagyon szomorú véget érhet, csakúgy mint a világ első feljegyzett spekulatív válságát okozó, az 1600-as évek közepén tomboló holland tulipánőrület. Az 1500-as évek végén kerültek először tulipánok Hollandiába, majd nem sokkal később egy baktérium okozta lángnyelv-szerű minta jelent meg bizonyos virágok szirmain.

    Ez magával hozta az ilyen növények iránti keresletet, amelytől az efféle tulipánhagymák ára valósággal kilőtt

    – megesett, hogy több hektárnyi földet, kastélyokat cseréltek el egy-egy tulipánhagymáért. Nem sokkal később a legnagyobb befektetők elkezdtek kiszállni a piacról, így a tulipán árfolyama is bedőlt.

    Hollandia zuhanás tulipán árfolyam bitcoin
    Kapcsolódó cikkek