Pénz- és tőkepiac

Az OTP és az Erste a régió legígéretesebb bankjai

Kedvező makrogazdasági mutatók, átgondolt stratégia mellett zajló terjeszkedés, fenntarthatóan jó megtérülés, ugyanakkor magas költségszintek – a Goldman értékelte az OTP piaci pozícióit a térségben.

Szektorelemzésében a Goldman Sachs (GS) az OTP (célárfolyam 15 300 Ft, vétel) és az Erste (célárfolyam 43 Eur, vétel) operatív működését is kiválónak tartja. Régiós jelenlétük, illetve terjeszkedésük átgondolt stratégia mentén zajlik.

Az OTP szinte valamennyi érdekeltségénél továbbra is nő a hitelezés volumene, emellett folytatják a kisebb bankok felvásárlását, ugyanakkor erős marad a hazai pozíció: az OTP aktíváinak kétharmadát, míg nyereségének 59 százalékát a magyarországi operáció szállítja.

A két kiemelt bank árazása az egyes értékeltségi mutatók alapján vegyes képet mutat. Az árfolyamot (P) az egy részvényre jutó profittal (E) összevető, előremutató, 2020-as P/E-alapon az OTP a maga 8,2-es értékével az európai szektorátlag (8,6) alatti árazást mutat, míg az Erste 9,1-es mutatója már prémiumértékelést jelez a befektetők részéről. A mi régiónkban az átlagos előremutató banki P/E-érték 7,6.

Fotó: MTI/Balogh Zoltán

Másként fest a kép, ha az árfolyamot az immateriális javaktól megtisztított könyv szerinti értékkel (TBV) vetjük össze:

az OTP Bank 1,7-es értéke kifejezetten magas árazásról tanúskodik, nem csak az Erstével, de az európai szektor 1-es átlagértékével szemben is.

Mindkét bank átlag feletti sajáttőke-arányos megtérülést (ROTE) ért el tavaly, de különösen az OTP 18 százalékos eredménye volt kiugró. Annak tudtában, hogy a Goldman szerint az OTP kiváló megtérülési mutatója a következő években is magas marad (az idei várakozás 19,2 százalék, a jövő évi pedig 18,1 százalék), a P/E-alapú alulértékeltség még inkább szembetűnő.

A magas megtérülési ráta a Goldman szerint – többek közt – azért fenntartható, mert 2021-ig az OTP éves szinten 12 százalékkal lehet képes hitelállományának a növelésére, mindezt úgy, hogy a kamatmarzsa 4,3 százalékos szinten átlagolódhat.

Az OTP a kamatmarzzsal kifejezetten elégedett lehet: ezzel a 3 százalékos régiós átlag felett van,

és az Erste 2 százaléka, vagy a Raiffeisen 2,4 százaléka is lemaradó.

A teljes cikket a Világgazdaság hétfői számában olvashatja

OTP Goldman Sachs kamatmarzs hitel
Kapcsolódó cikkek