Végéhez közeledik az évtized leggyengébb éve a globális tranzakciós piacon (M&A), miután a hitelezői aggodalmak és a vérgőzös háborúk elfojtották az érdemi fellendülés reményét.

Negotiation.,Double,Exposure,Image,Of,Investor,Business,Man,Handshake,With
Tízéves mélypontra zuhant a globális M&A-piac. Fotó: Shutterstock

Tízéves mélypontra zuhant az M&A-piac

A Bloomberg által összeállított adatok szerint az M&A-piacon lezajlott ügyletek összértéke idén az ünnepekig éves bázison nagyjából a negyedével, 2700 milliárd dollárra csökkent. Ez a legalacsonyabb érték 2013 óta, amely eddig az utolsó olyan év volt, amikor a forgalom 3000 milliárd dollár alatt maradt.

Ha a helyzet 2024-ben sem javul, a visszaesés miatt ugrik a befektetési bankárok bónusza, sőt további létszámleépítésekre is számíthatnak.

Jay Hofmann, a JPMorgan észak-amerikai M&A-részlegének egyik vezetője a jelenlegi körülményeket már-már a 2001-es dotcom összeomláshoz hasonlítja. 

„Mintha állandóan falakba ütköztünk volna ebben az évben, az ügyfelek folyton azt keresték, hogy miért ne kössenek üzletet” – mondta Hofmann. 

A cégek a napi kihívásokra fókuszálnak, azokon alig-alig látnak túl.

Hol elakadtak a tranzakciók, hol az eladók gondolták meg magukat

A magántőke-befektetési társaságok idén 36 százalékkal költöttek kevesebbet akvizíciókra, mint 2022-ben, mivel az emelkedő kamatok miatt nehézségekbe ütközött a nagy ügyletek hitelfinanszírozása és az eladók is túl drágán mérték volna a portékát.

Üdítő kivételt jelentett a Telecom Italia és a Worldpay fintech cég többségi részesedésének 20 milliárd, illetve 11,7 milliárd dolláros megvásárlása, egyébként egyre-másra jelentik be a cégek, hogy elakadt a tranzakció, vagy hogy meggondolták magukat az eladók.

A piac jelentősen megélénkülhet, mert a vevők és az eladók végre reálisabban értékelik az eladásra szánt vállalatokat. Úgy gondoljuk azonban, hogy még 6 hónap kell, hogy érzékelhetővé váljon a változás

– mondta Majid Ishaq, a Rothschild & Co. brit részlegének vezetője.

 

Jövőre már jöhet a fordulat, ha...

Az utolsó negyedévre amúgy a piacon eredetileg már fordulatot vártak, a reményeket viszont az izraeli háború alaposan lehűtötte.

A pandémia időszakával ellentétben, amikor azért vásároltak, mert úgy gondolták, hogy olcsón lehet hozzájutni értékes cégekhez, jelenleg – legalábbis John Collins, a Morgan Stanley globális M&A részlegének vezetője szerint – a vevők egyelőre nem aggódnak a jó fogások esetleges elszalasztása miatt.

Melissa Sawyer, a Sullivan & Cromwell LLP ügyvédi iroda globális M&A csoportjának a vezetője szerint

a vevők a jövő év közepétől remélt  amerikai monetáris lazítást várják, ez adhat bizalmat az ügyletek megkötéséhez.

A JPMorgannél és a kanadai RBC-nél is meglehetősen optimisták a jövő évre nézve. A kanadai bank szerint 2024 jobb lesz, mint az idei év, már csak az amerikai választás miatt is, mivel a választási években jellemzően élénkebb az M&A-piac.

Jay Hofmann (JPM) pedig a 2018–2019-es évek üzletkötési volumenére számít, amely mindkét évben 4000 milliárd dollár körül alakult.