A cégfelvásárlások és fúziók (M&A) összértéke globálisan 24 százalékkal, 1,19 ezermilliárd dollárra csökkent az áprilistól szeptemberig tartó időszakban. Az M&A-ügyletek őshazájában, az Egyesült Államokban a tranzakciók értéke 18 százalékkal, 515,1 milliárd dollárra zsugorodott a vizsgált periódusban, ami főleg a Fed szigorú monetáris politikájával magyarázható. 

Santa,Clara,,Ca/usa,-,March,1,,2014:,Cisco,Facility,In
A Cisco 28 milliárd dollárt szán a Splunk felvásárlására.
Fotó: Shutterstock

Az 500 millió dolláros vagy annál nagyobb értékű ügyletek száma 7 százalékkal mérséklődött, az üzletek átlagos értéke 5 százalékkal, 250 millió dollárra csökkent. A legnagyobb akvizícióra szeptember végén került sor: a Cisco Systems szeptember végén jelentette be, hogy 28 milliárd dollárért bekebelezi a Splunk kiberbiztonsági céget – derül ki a Nikkei Asia által feldolgozott Refinitiv-adatokból.

Összehasonlításképpen: ugyanebben az időszakban tavaly a Broadcom közölte, hogy több mint 60 milliárd dollárért felvásárolja a szoftverek készítő VMware vállalatot, bár az ügyletet csak a következő hetekben zárhatják le a trösztellenes eljárások miatt. Európában az M&A-piac 31 százalékkal 246,1 milliárd dollárra esett vissza a magasabb kamatlábak, a gyengélkedő gazdaság és az orosz–ukrán háború miatt. 

A kontinensen csak néhány nagyobb üzletet kötöttek, például az Aesop luxuskozmetikai vállalat a világ legnagyobb kozmetikumgyártója, a francia L’Oréal birtokába került. Kínában az ügyletek 17 százalékkal 143,7 milliárd dollárra zsugorodtak. A világ második legnépesebb országát az ingatlanválság és a geopolitikai feszültségek hátráltatják.

Japán azonban a kivételt erősíti: a szigetországban az M&A-piac 16 százalékkal, 36 milliárd dollárra ugrott meg az az áprilistól szeptemberig tartó periódusban, ami a japán jegybank laza monetáris politikájával magyarázható. A legnagyobb ügyletek között szerepelt a Green Power Investment megújuló energiával foglalkozó vállalat NTT és a JERA általi felvásárlása. A meredek visszaesés rávilágít, hogy a vállalkozások vonakodnak a nagyobb üzletektől a magas kamatlábak, a lassuló világgazdaság és geopolitikai feszültségek közepette.

Aranyhalat fogtak a szaúdiak a távközlési piacon

A petrodollárokban testet öltött arab tőke mindenhová beteszi a lábát, ahol profitszerzést szimatol, hogy a térség versenyképes és biztos bevételi forrást jelentő portfólióval rendelkezhessen az olaj utáni időkben is. A szaúdi és az öböl menti olajtermelők állami befektetési alapjai jelenleg a legintenzívebb vásárlók a vállalati piacon (M&A). Beszállásával a Saudi Telecom azonnal a Telefónica legnagyobb egyéni részvényesévé vált, a mögötte jövő Banco Bilbao Vizcaya Argentaria (BBVA) banknak 4,87, a Caixabanknak pedig 3,50 százaléka van a csoportban