Kábultan kezdte a hetet a forint, a múlt heti kamatdöntés óta nem tért magához. Ám a délelőtt derekán mégis meredek forintgyengülés indult, és az euró-forint napon belül kilépett a 390–395-ös sávból. A kurzus 395,75-ig is felszúrt, majd 395 köré korrigált.

forint
Fotó: Vémi Zoltán / Világgazdaság

A magyar devizára hatást gyakorolhatott Varga Mihály pénzügyminiszter beszéde a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara hagyományos gazdasági évnyitóján. Ami az elemzők szerint nem keltett igazi meglepetést, de a belengetett makroszámok, azaz a vártnál nagyobb államháztartási hiány mégis elgondolkodtathatták a befektetőket. 

Emellett Varga Zoltán, az Equilor szenior elemzője a régiós devizák gyengülésére hívta fel a figyelmet. Különösen a lengyel zloty hajlamos együtt mozogni a magyar forinttal, amire a múlt évben is láthattunk példákat. Ennek magyarázata az intézményi befektetők regionális szemléletmódja, ugyanis régiós szinten adják vagy veszik az eszközöket.

Az euró-forint árfolyam 2024. március 4.
 

Emellett a technikai szempontokról sem szabad elfeledkezni. Az euró-forint már a múlt héten is tesztelte a 394,50–395-ös ellenállási zónát. Ennek szignifikáns áttörése esetén a 399,80-os euróig nyílna tere a forint gyengülésének. Ám ez most még kevéssé valószínű, mert az RSI-indikátor a már a túlvett tartományba ért, vagyis rövid távon az euró-forint negatív korrekciója várható, magyarán forinterősödés.