A 2010 és 2019 között számos brit kormányzati pozíciót, köztük a pénzügyminiszterit is betöltő Philip Hammonds elnöksége mellett működő Copper nevű kriptocég magyarázkodni kényszerült, miután egy, a cég által szervezett bulin két alig felöltözött modellről – egy férfiről és egy nőről – szolgáltak fel szusit az egybegyűltek számára. Az eset az iparág kultúrájával kapcsolatban is vet fel kérdéseket.

A Mandrake Hotel a Google Streetview-n

Az ötcsillagos Mandrake Hotelben a Digital Assets Summit 2024 konferencia keretében megrendezett partit a cég azzal a szlogennel hirdette, hogy:

Lépj túl a megszokotton a Copper élménnyel!,

de a meghívón az az ígéret is szerepelt, hogy a vendégek mind az öt érzékszervüket elkényeztethetik és felfedezhetik majd a bulin. Egy a céghez közel álló forrás a Financial Timesnak azzal védekezett, hogy a történtek inkább foghatók fel performansz művészetnek, mint valami ledér dolognak.

Noha egyre több helyen kínálnak meztelen vagy hiányos öltözetű emberekről szusit mint japán egzotikumot, a niotaimori vacsorák távol állnak a fősodortól, még a japán erotikus élményeket kínáló szektorban is.

Investors rally around Bitcoin cash after cancelled expansion
Fotó: AFP

A nagy vihart kavaró rendezvényre a kriptopiac szárnyalásának árnyékában került sor, amely a bitcoin-ETF-ek engedélyezése után igyekszik érettebb képet mutatni magáról, miután a szektor kilábalni látszik az FTX összeomlásában kicsúcsosodó botrányok sorozatából. Az iparágat számos kritika érte az ott uralkodó brokultúra („testvérkultúra”) miatt, melynek többek között része a digitális eszközökben rejlő ígéretek hangos hirdetése is.

A Copper szerint a Mandrake Hotelben tartott partit egy külsős cég szervezte, ám nem nevezte meg, hogy melyik. Az intézményi ügyfelek számára biztonságos kriptotárolást és kereskedést kínáló Coppert egyébként 2018-ban alapította Dmitry Tokarev, a 2021-ben hatósági vizsgálat miatt bedőlt Dolfin Financial korábbi technológiai vezetője.

Hammond előbb a cég tanácsadójaként nyitott meg a Copper előtt kapukat kormányzati kapcsolatait felhasználva, majd 2023-ban elnyerte az igazgatótanács elnöki címét is. Ennek ellenére 

a vállalat nem tudta elnyerni a brit hatóságok jóváhagyását, ezért Svájcban volt kénytelen regisztrálni tavaly.

A cég befektetői között megtalálható többek között a Barclays, Alan Howard milliárdos brit alapkezelő és több európai kockázatitőke-alap is. A cég a LinkedIn-oldalán azt írja, hogy ők állítják fel az intézményi normákat a digitális eszközök számára.