Még az idén eléri és meg is haladja majd a 80 ezer dolláros lélektani határt a árfolyama, az emelkedés viszont nem egy egyenesen vonalban megy majd végbe, hanem rendszeresek lesznek a hullámzások és a korrekciók is – mondta egy bangkoki konferencián Richard Teng, a Binance vezérigazgatója.

Bitcoin,Gold,Coins,With,Wallet,,Close-up.,Virtual,Cryptocurrency,Concept.
Felfelé módosította idei árfolyamcélját a Binance vezére a bitcoinra vonatkozóan / Fotó: Shutterstock

A legnagyobb kriptotőzsde vezére, aki aztán került posztjára, hogy elődje, Csao Csang-peng egy 4,3 milliárd dolláros megegyezést kötött az amerikai hatóságokkal pénzmosással és egyéb pénzügyi bűncselekményekkel kapcsolatban, kifejtette: a bitcoin hosszabb távú lendülete mögött elsősorban a ETF-jeibe folyamatosan áramló kisbefektetői és vállalati tőke állhat majd a továbbiakban is, ahogy megfigyelhető volt ez már az elmúlt hónapokban is.

Korábban úgy véltem, az árfolyam idén 80 ezer dolláron tetőzik majd, a hamarosan csökkenő kínálat és a növekvő kereslet fényében viszont most már úgy gondolom, feljebb is futhat a kurzus

– fejtette ki Richard Teng, utalva ezzel az áprilisban esedékes blokkjutalom-felezésre.

Mi az a blokkjutalom-felezés és miért hajtja állandóan történelmi árfolyamcsúcsig a bitcoint?

A legnagyobb kriptodeviza árfolyama nemrég megdöntötte történelmi csúcsát, a rekord hátterében pedig ismét feltűnt a blokkjutalom-felezés.

A bitcoin árfolyama a múlt hét folyamán az ETF-ek brutális tőkebevonásának köszönhetően az idén megdöntötte korábbi árfolyamcsúcsát azzal, hogy 73 701 dollárig ralizott, a lendület a csúcson azonban egy kicsit alábbhagyott, azóta egy visszafogott korrekcióba kezdett a kurzus. A bitcoin jegyzése jelenleg 67 750 dolláron áll, ami az év elejétől mérten 53, míg egy éves viszonylatban 151 százalékos pluszt jelent.

A Bitcoin árfolyama 1 év
Kisebb korrekcióba kezdett a bitcoin árfolyama a történelmi csúcs megdöntését követően

A bitcoin-ETF-ek minden várakozást felülmúló ralival kezdték pályafutásukat a tőkepiacokon: az első bő két hónap mérlege 141,7 milliárd dollárnyi forgalom, ami 62,5 milliárd dollárnyi kezelt tőkével párosult – a forgalom összetétele pedig folyamatosan a pozitív irányba tolódik el. 

Míg az első hetek szinte kizárólag a kiemelten magas díjakkal dolgozó Grayscale alapból való tőkemenekítésről szóltak, pénteken már egyértelműen a BlackRock és a Fidelity bitcoin-ETF-jeinek forgalma vitte a pálmát – az előbbi 2,7 milliárd dolláros forgalmat élt meg pénteken, míg a Fidelity alapja 1,2 milliárd dolláros volumen mellett forgott a múlt hét végén, szemben az egyre népszerűtlenebb Grayscale ETF aznapi 1,3 milliárdos forgalmával.

Eric Balchunas, a Bloomberg ETF-elemzője a forgalom kapcsán kiemelte: a márciusi volumen már fél hónap alatt lenyomta a szegmens teljes januári, illetve februári forgalmát is – az első hónap ugyanis mindössze 30 milliárdos, a tél utolsó hónapja pedig 42 milliárd dollár környéki forgalmat generált, szemben a március első felével, amely egymagában 65 milliárd dollár felett jár már most.