Hétfőn délelőtt sem mutat meggyőző formát a forint, a nyitásakor még tett egy próbát, de a 393,4-es szintről pattant az euró-forint keresztárfolyam, és egy óra alatt 394,4-ig emelkedett a jegyzés.

Hungarian,Forint,Money,,Woman,Clutching,A,Handful,Of,Banknotes,,Large
Fotó: Shutterstock

Az elmúlt két hét sem a forint diadalmenete: az euróval szemben 388–395 közt mozgott a hazai deviza árfolyama. A fő ok a globális kockázatkerülés, valamint a dollár erősödése, amely az elmúlt tíz napban már nem annyira határozott, az euró-dollár egy szűk sávban oldalazik inkább. Kedden okosabb lesz a devizapiac, a Magyar Nemzeti Banktól 50 bázispontos kamatvágásra számít a – Bloomberg-konszenzus.  

A technikai kép szerint a következő támasz a 30 napos mozgóátlag 393,6-nél.  

A Raiffeisen Bank elemzői szerint az 50 bázispontos lazítás után a folytatás óvatosabb lehet, és ahogy azt korábban jelezte is a jegybank, az árfolyam az eddiginél lényegesebb szerepet játszik. A kommunikáció a folytatást illetően fontos lehet, nagy mozgástér ugyanis a hétre várt 50 bázispont után a következő hónapokban már nincs. A bank elemzői szerint kockázat, ha a 390–400-as kereskedési sávból a gyenge irányba mozdul ki a forint az 

a kamatcsökkentések szempontjából rendkívül megnehezíti a terepet. 

Az MNB-től a piac már csak további 100 bázispontos lazítást áraz 2024 végéig. 
 

Továbbra sincs élete formájában a forint