Jó hírt közölt a Mol kedd reggel, a magyar olajtársaság ugyanis arról számolt be a honlapján, hogy az O&GD Central Kft.-vel (OGD) közösen sikeres fúrást végzett Közép-Magyarországon, Tura település közelében. A Mol még 2023 nyarán szerzett 49 százalékos részesedést az OGD által korábban elnyert három kutatási koncessziójában. 

Vecsés, 2022. november 28.Újságírók a Mol vecsési Vecsés-2 olajkútja bemutatásán 2022. november 28-án. A Mol, amely jövőre 40 milliárd forintot költ kőolaj- és földgázkutatásokra Magyarországon, egy hete jelentette be, hogy jelentős mennyiségű kőolajat talált Vecsés határában, 2100 méter mélyen, miután a júliusban elkezdett kutatófúrások sikerrel zárultak. Vecsésen november 11-én kezdődött meg a próbatermelés, mára naponta 100 köbméternyi (csaknem 600 hordónyi) olaj kitermelése zajlik, amelyet naponta tartálykocsikkal, a várost elkerülve szállítanak a százhalombattai Dunai Finomítóba.MTI/Szigetváry Zsolt
Vecsés után Turán is olajat talált a Mol Magyarországon / Fotó: Szigetváry Zsolt / MTI

Az új lelőhely naponta körülbelül ezer hordó kőolajat ad, amelyen az OGD és a Mol az 51-49 százalékos tulajdoni hányad arányában osztoznak. 

Ez a Mol számára napi körülbelül 500 hordót jelent, ami a Mol csoport 2023-as átlagos napi kőolajtermelésének körülbelül 1 százaléka.

Az Erste elemzői kommentárja szerint a Mol jelenlegi termelése napi 90 ezer hordóegyenértékes, így ez a termelésnövekedés alig fél százaléka a csoport teljes bányászott szénhidrogén-mennyiségének. A magyar termelés haszna ugyanakkor így is jelentős, mivel nem kell kiépíteni az infrastruktúrát, amely elszállítja az olajat a közeli Dunai Finomítóba.

A magyar olajvállalat tavaly 3,1 milliárd dolláros EBITDA-eredményt ért el, a részvényeseknek pedig papíronként 250 forint osztalékot fizet ki. A társaság május 10-én teszi közzé az idei első három hónapról szóló gyorsjelentését.

A Mol árfolyama 2024-től
 

A Mol részvényei 0,1 százalékos ereszkedéssel indították a keddi kereskedést, az év eleje óta viszont 6,7 százalékkal erősödött a kurzus.